Με συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτοχειρίας επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τοκογλυφίας, συνδέεται η δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2124271 , σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έγινε σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τέσσερις χωριστές εγκληματικές οργανώσεις που είχαν όμως διασυνδέσεις μεταξύ τους λόγω κοινού αντικειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ενώ είχαν και κοινά θύματα.
Μεταξύ των συνολικά 53 ατόμων που συνελήφθησαν, περιλαμβάνονται ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, γνωστός δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, επιχειρηματίες -ανάμεσά τους και ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που είχε κατέβει υποψήφιος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές- δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη κι ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας εφοριακός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ, καθώς και ένας υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο ακόμη αστυνομικοί, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.
Πιο συγκεκριμένα οι αστυνομικές αρχές συνδέουν τη δράστη του κυκλώματος με την αυτοκτονία 45χρονου επιχειρηματία. Όπως έγινε γνωστό, το 45χρονο θύμα -γνωστός επιχειρηματίας του χώρου της εστίασης στη Θεσσαλονίκη- είχε δανειστεί από τους «αρχηγούς» δύο εκ των συμμοριών δάνεια ύψους 450 και 10 χιλιάδων ευρώ, αντιστοίχως, με τοκογλυφικό τόκο από 5 έως 10%. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας τελικά, υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων -όπως ανέφερε σε ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε στους οικείους του- αυτοκτόνησε στις 29 Ιουνίου του 2011, πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του.
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη δράση των παραπάνω κυκλωμάτων η απόπειρα αυτοκτονίας 58χρονου ασφαλιστή που σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 58χρονος έπεσε από τον 4ο όροφο οικοδομής επί της οδού Κ. Καραμανλή και τραυματίστηκε σοβαρά. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Στα «πλοκάμια» των πολυμελών οργανώσεων εκτιμάται ότι έπεσαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες επιχειρηματίες, ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ, σύμφωνα με το διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Αθηναγόρα Παζαρλή, η δυσκολία στο έργο της Αστυνομίας συνίστατο στο να βρεθούν τα θύματα και να πειστούν να καταθέσουν. «Δώσαμε αγώνα για να τους πείσουμε να καταθέσουν, εξαιτίας του φόβου που έχουν».
Eιδικότερα, η 1η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε και δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως.
Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ένα απότακτο αστυνομικό, ένα δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. Άλλα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.
Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΟΠΑΠ, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.
Η 2η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιείτο στην τέλεση κακουργηματικών τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως.
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 53χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος. Η οργάνωση διέθετε 13 επιπλέον ενεργά μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εξέλιξης της δανειοδότησης και την είσπραξη των χρηματικών ποσών.
Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα γινόταν επίσης μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.
Η 3η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενό τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 38χρονος Ελληνας, ο οποίος δεν έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για κανένα από τα έτη 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας τραπεζικός υπάλληλος, ένας γιατρός και ένας έγκλειστος φυλακών. Βοηθητικός ρόλος προέκυψε για επιπλέον οκτώ συνεργούς τους, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η 4η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως. Επίσης, τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Ο αριθμός των εκβιαζομένων καταστημάτων ανέρχεται στα 33.
Την αρχηγία της οργάνωσης, η οποία αριθμούσε συνολικά 19 μέλη, είχαν αναλάβει τρία αδέρφια, ηλικίας 43,43 και 32 ετών. Μεταξύ των μελών ήταν ένας εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποκρύπτεται η προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη.
Προέκυψε ακόμη η συμμετοχή τεσσάρων συνεργών, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και προχθές υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.
Οι συλληφθέντες -ανάμεσά τους και τα πέντε ηγετικά στελέχη των οργανώσεων- οδηγήθηκαν χθες το βράδυ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, εκβίαση κατ' εξακολούθηση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), κατάχρηση εξουσίας, αρπαγή και οπλοκατοχή.
Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.
Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Τέλος, σε έρευνες που έγιναν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: τέσσερα πυροβόλα όπλα και δύο πιστόλια αερίου-κρότου, 19 πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα και τέσσερα δίκυκλα, επτά μαχαίρια, τρεις σιδερογροθιές και τέσσερα γκλοπ, 230 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και πέντε σπρέι πιπεριού, μικροποσότητα χασίς, πλήθος κινητών τηλεφώνων, κοσμημάτων, επιταγών, συναλλαγματικών και ιδιωτικών συμφωνητικών και το χρηματικό ποσό των 172.000 ευρώ.
Για τη δράση των εγκληματικών ομάδων ενημερώθηκε και η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για την περαιτέρω διερεύνηση, ανάλυση και επεξεργασία των παράνομων συναλλαγών τους.
Χρ. Παπουτσής: Η ΕΛ.ΑΣ. δεν χαρίζεται σε κανέναν
Κληθείς να σχολιάσει την επιτυχία αυτής της ΕΛ.ΑΣ. και τις αποκαλύψεις για την υπόθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δήλωσε: «Δυστυχώς, αποκαλύπτεται ότι η διαφθορά και το έγκλημα κατοικούν στη διπλανή μας πόρτα. Ανθρωποι της καθημερινής μας ζωής βρίσκονται ξαφνικά μπλεγμένοι σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά είναι αγώνας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
«Πάντως», πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής, «για την υπόθεση της Θεσσαλονίκης, θέλω να συγχαρώ τις δυνάμεις ασφαλείας της πόλης. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα που έγινε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Και πάνω απ΄ όλα, η Ελληνική Αστυνομία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν. Επιβάλλει το νόμο με δικαιοσύνη και με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό».
Αναφορά στην υπόθεση έκανε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Υφίσταμαι και προσωπικά την πίεση φθοράς και τις επιθέσεις. Είχα ζήσει πριν από 10 μέρες αυτή την αδιανόητη υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων με φήμες ότι υπουργοί ασκούσαν πιέσεις, ότι θα αποκαλυφθούν φοβερά και τραγικά πράγματα. Υπήρξαν συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που τα υιοθέτησαν αυτά και έκαναν δημόσιες δηλώσεις. Τώρα», σημείωσε, «διαβάζω στο παραδημοσιογραφικό σκέλος του διαδικτύου ότι μια μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας και του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, που εξάρθρωσε τέσσερις συμμορίες οικονομικού εγκλήματος, "μπορεί να έχει ενοχλήσει τον υπουργό Οικονομικών γιατί ένας από τους συλληφθέντες ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος των Εφοριακών στο παρελθόν, επώνυμος παράγων του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να είναι και ψηφοφόρος του Υπουργού Οικονομικών μεταξύ των πολλών χιλιάδων ψηφοφόρων του"».
«Λοιπόν, τίποτα από αυτά δεν τον έσωσε», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παραδέχθηκε στη συνέχεια: «Παρότι όλοι οι κατηγορούμενοι περιβάλλονται από δικονομικές εγγυήσεις και από τεκμήριο αθωότητας δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τον φερόμενο ως επικεφαλής μιας οικονομικής συμμορίας να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις γνωστό, επώνυμο δημοσιογράφο με στενές σχέσεις με το χώρο της συντηρητικής παράταξης και της εκκλησίας να προσάγεται ως κατηγορούμενος. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο και συνιστά επιβαρυντική περίπτωση να κατηγορείται και να συλλαμβάνεται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και είναι και στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος».