Yπό απειλή το Αγγλικό Σέτερ

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 13:52

A- A A+

Μία από τις ομορφότερες, ευγενέστερες και δυνατότερες φυλές σκύλων, το Αγγλικό Σέτερ, απειλείται με αφανισμό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό Kennel Club (KC), το οποίο αποδίδει την τάση αυτή στην όλο και μεγαλύτερη προτίμηση των Βρετανών για σκύλους «τσέπης».

Συγκεκριμένα, στους καταλόγους του KC κατεγράφησαν πέρυσι μόνο 234 κουτάβια - μια πτώση της τάξεως του 33% σε σχέση με το 2010- ενώ και γενικότερα οι εγγραφές Αγγλικών Σέτερ από τους ιδιοκτήτες τους έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα την περασμένη δεκαετία.

Το Kennel Club θεωρεί απειλούμενη μια φυλή όταν οι εγγραφές κουταβιών δεν υπερβαίνουν τις 300 το χρόνο. Φέτος, το Αγγλικό Σέτερ προστίθεται για πρώτη φορά στον κατάλογο αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει άλλες 24 ντόπιες ράτσες.

Για όλα φταίει η Πάρις Χίλτον;

Την ίδια ώρα, οι καταγεγραμμένοι πληθυσμοί μικρόσωμων φυλών ενισχύθηκαν με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του Ουαλικού Κόργκι, η δημοτικότητα του οποίου σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 130%. Αυτό αποδίδεται... στους βασιλικούς γάμους, καθώς η μορφή του κόργκι κυριαρχούσε σε πολλά από τα αναμνηστικά αντικείμενα που πωλούνταν εκείνες τις μέρες στο Λονδίνο. Είναι γνωστό ότι τα κόργκι είναι η αγαπημένη ράτσα της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία μάλιστα τα εξέτρεφε επί δεκαετίες.

Επίσης μόνο το 2011, στους καταλόγους του KC γράφτηκαν περισσότερα από 6.000 τσιουάουα - αύξηση μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με το 2010- κάτι που τα στελέχη της ένωσης αποδίδουν... στην Πάρις Χίλτον, η οποία συχνά φωτογραφίζεται να ψωνίζει με το κεφάλι του μικροσκοπικού σκύλου της να ξεπροβάλλει από την τσάντα της...

Οι σκύλοι ως τάση της μόδας

«Οι διασημότητες, ο λαϊκός πολιτισμός και η μόδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σημερινή κοινωνία και δυστυχώς οι σκύλοι δεν χαίρουν ασυλίας από τα ευμετάβλητα γούστα μας», λέει η γραμματέας του KC Κάρολαϊν Κίσκο. «Το τελευταίο θύμα είναι το Αγγλικό Σέτερ, μια υπέροχη και πιστή φυλή σκύλου, ενώ ο αριθμός των Σιβηρικών Χάσκι έχει υπερτριπλασιαστεί σε αυτή τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια».

Με βάση τα στοιχεία του KC, η πλέον απειλούμενη φυλή σήμερα είναι τα Otterhounds ή κυνηγόσκυλα των ενυδρίδων. Πέρυσι οι εγγραφές ήταν λιγότερες από 40 και, παρότι υπάρχουν 600 τέτοιοι σκύλοι σε ολόκληρο τον κόσμο, πολύ λίγοι θεωρούνται κατάλληλοι για εκτροφή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή