«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη σύσκεψη με τους προέδρους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής διαδικασίας για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε πως σε περίπτωση αποτυχίας σε ό,τι αφορά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ σημείωσε πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, καθώς οι δανειστές της χώρας ζητούν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.
Ολόκληρη η δήλωση
Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.
Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.
Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.
Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε αρχικά προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των συνομιλιών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
«Σε καλό κλίμα η συνάντηση»
Κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σημείωναν πως «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η σύγκλιση στα κυριότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, η οποία εκτιμήθηκε από όλους ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή».
Σύμφωνα με τις ιδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης καθώς αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη «αλά καρτ». Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης αλλά και το δανειακό πρόγραμμα και το PSI καθώς επίσης και κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία πέραν της προαναφερθείσης ατζέντας.
Οι ίδιοι κύκλοι της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι, στο τραπέζι της συνάντηση ετέθησαν όλα τα θέματα και ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη προστασίας των μισθωτών, ενώ επανέλαβε πως είναι απαράδεκτη η άποψη για τοποθέτηση επιτροπείας στην ελληνική οικονομία.
Αντ. Σαμαράς: Όχι σε μέτρα που θα προκαλούν ύφεση
Την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως στην Ευρωπαική Ένωση τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την σύσκεψη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και ότι αντίθετα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση. 'Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Πάντως αρνήθηκε πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.
Τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα όπως υποστήριξε με την περικοπή. Μεταξύ αυτών ανέφερε:
-Οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα
-Παράλληλα μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%
-καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
-έλεγχο στις συντάξεις "μαιμού"
-αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού υποστηρίζοντας ότι μειώσεις μισθών χωρίς πτώση των τιμών δεν οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Έγινε όμως και γενικότερη συζήτηση για την λειτουργία της κυβέρνησης και ο κ. Σαμαράς είπε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί. Είπε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου) αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Παπαδήμος στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο αλλά όχι πιεστικά και ότι διαφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.
Γ. Καρατζαφέρης: Ερώτημα στην Ευρωβουλη για τις απαιτήσεις της τρόικας
Την πρόθεσή του να θέσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου αυτό να αποφανθεί αν είναι σύννομο με τη Συνθήκες της Λισαβόνας και αν συνέδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έκανε γνωστή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
«Είπα στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι προτίθεμαι να το πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δει ακριβώς το θέμα και να αποφανθεί για τα πράγματα που είπα» σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
«Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το δώσει στον κ. Σούλτς, το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε χρόνο, εγώ είπα ότι πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδος, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν θα κάνω τίποτε εάν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατέληξε.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να δεσμεύσει τη χώρα
Τη θέση του πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση επανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώνταςγια πολλοστή φορά εκλογές: «Ο πρωθυπουργός, περιορισμένης θητείας και οι τρεις αρχηγοί δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Η ολοκλήρωση του PSI, με τα δυσβάσταχτα μέτρα από τα οποία συνοδεύεται, αποτελεί έγκλημα κατά του λαού και της χώρας».
Σημειώνει πως «οι διάφορες πιέσεις που ασκούνται για να περάσουν αυτά τα μέτρα είναι απαράδεκτες, από όπου και αν προέρχονται» και προσθέτει πως «οι πολιτικές δυνάμεις της τρικομματικής κυβέρνησης είναι σε απόλυτη σύγκλιση μεταξύ τους αλλά και με τις απαιτήσεις της τρόικας, αφού ούτως ή άλλως έχουν σχεδιάσει από κοινού τα μέτρα και οι όποιες "διαπραγματεύσεις" είναι κενές περιεχομένου».
Συγκεκριμένες προτάσεις των κομμάτων ζητεί η Δημοκρατική Συμμαχία
Πιο ενεργό εμπλοκή στην διαπραγμάτευση και συγκεκριμένες προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, ζητά ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Δημήτρης Ζαφειριάδης. «Επειδή ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει» αναφέρει ο κ Ζαφειριάδης σε δήλωσή του με αφορμή την σημερινή σύσκεψη το Μ. Μαξίμου, «οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση δεν μπορούν να αρκούνται σε γενικές εκτιμήσεις και αδιάφορες ιδέες. Χρειάζεται πιο ενεργός εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και μόνο με συγκεκριμένες προτάσεις για πιο βαθιές και ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές θα αποτραπούν οι νέες οριζόντιες ισοπεδωτικές περικοπές».
Αρμα Πολιτών: Καμία νομιμοποίηση στη δοτή κυβέρνηση
«Οι "διαφωνίες" που φαίνεται ότι υπάρχουν στον κυβερνητικό συνεταιρισμό προκύπτουν και επισήμως από τη ανακριβή δήλωση του πρωθυπουργού, μετά τη σύνοδο των συγκυβερνώντων» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς. Πρόσθεσε πως «η δοτή Κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση δεν δικαιούται να παίρνει αποφάσεις οι οποίες όχι μόνο δεσμεύουν τη χώρα και περιορίζουν την εθνική ανεξαρτησία αλλά και παραδίδουν τον ελληνικό λαό βορά στις ορέξεις ανθελληνικών συμφερόντων». Καταλήγοντας ζήτησε άμεση διενέργεια εκλογών.
Προς συμφωνία για την περικοπή του χρέους την επόμενη εβδομάδα
Το Σάββατο ο κ. Παπαδήμος είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λαμιέρ.
Σε ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους. Προστίθεται πως η κατάληξη των συνομιλιών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους ομολογιούχους η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει βάσει του περιγράμματος που έθεσε προ ημερών ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό σημαίνει πως οι πιστωτές αποδέχθηκαν την απαίτηση Γιούνκερ για επιτόκιο των νέων ομολόγων κάτω από 4%, υπαναχωρώντας από την αρχική τους θέση.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως οι εκπρόσωποι των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λαμιέρ θα φύγουν από την Ελλάδα την Κυριακή, όμως θα παραμείνουν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο κατά τη συνάντηση του Σαββάτου. «Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Πιστεύω ότι έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα».
Επιμένει η τρόικα στη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα
Καυτό θέμα των διαπραγματεύσεων είναι οι επίμονη απαίτηση της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για μείωση του μισθολογικό κόστους στον ιδιωτικό τομέα, με επιχείρημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει και μάλιστα το αργότερο ως τη Δευτέρα, να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων και την αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ. Απαιτούν ακόμη την κατάργηση της «μετενέργειας» των συμβάσεων, να μην υπάρχει δηλαδή παράταση της ισχύος τους για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, και βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας. Ζητούν μεταξύ άλλων να καταργηθεί κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, και εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει και η σύνθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που κατά παράδοση ευνοεί τους εργαζόμενους.
Στη συνάντηση του Σαββάτου ανάμεσα τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων. Όπως έγινε γνωστό, η διαπραγματεύσεις θα συνεχίστουν τη Δευτερα ή την Τρίτη.
Β. Παπανδρέου: Δεν θα ψηφίσω μέτρα που μας κάνουν Ινδία
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα «που μας κάνουν Ινδία για να σωθούμε», εκφράζοντας την αντίθεσή της στην κατάργηση του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού.
Μια τέτοια σωτηρία είναι χειρότερη από την καταστροφή, υπογραμμίζει η κ. Παπανδρέου μιλώντας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ενώ χαρακτηρίζει «ερασιτεχνική» τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου και «ανεπαρκή» τη διακυβέρνηση Παπανδρέου.
Παραλληλα, τάσσεται υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου με τη στήριξη και άλλων κομμάτων μέσω ενός σοβαρού ανασχηματισμού.