Οι χώρες της Δύσης αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις για παραίτηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, προωθώντας σήμερα σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ωστόσο αναμένεται να προσκρούσει στην αντίθεση της Ρωσίας.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι θα ζητήσει από το συμβούλιο να υιοθετήσει ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία που ζητεί από τον Ασαντ να παραιτηθεί.
Το σχέδιο στηρίζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά η Ρωσία, που έχει διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Συρία, το απορρίπτει.
Ενδεικτική των προθέσεων της Ρωσίας ήταν η σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.
«Το δυτικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Συρία δεν θα οδηγήσει στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης», τόνισε ο Γκατίλοφ. «Η άσκηση πίεσης (για την υιοθέτησή του) οδηγεί στον εμφύλιο πόλεμο».
Η Ρωσία και η Κίνα είχαν ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας τους τον Οκτώβριο του 2011 σε ένα προγενέστερο κείμενο των χωρών της Δύσης.
Την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι ενωμένο και θα εκφράζει τη διεθνή βούληση με την ψήφιση του σχεδίου απόφασης εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
«Ελπίζω ειλικρινά να είναι ενωμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας και να αποφασίσει κατά τρόπο ώστε να εκφράζει τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας. Είναι απολύτως σημαντικό», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις είπε ότι «βρισκόμαστε σ' ένα κρίσιμο σημείο και είναι ζωτικής σημασίας το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη διαδικασία που ξεκίνησε ο Αραβικός Σύνδεσμος».
Οι εμπειρογνώμονες των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου άρχισαν να εξετάζουν το κείμενο αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι συνομιλίες είναι «δύσκολες και μακρές», αναφέρει η γαλλική αντιπροσωπεία.
Εν τω μεταξύ, τα βίαια επεισόδια στη Συρία φέρονται να στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Δευτέρα, εκ των οποίων 54 άμαχοι, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στην πλειοψηφία τους στην περιοχή της Χομς της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πενήντα πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 40 στη Χομς και την περιφέρειά της, εννέα στη Ντεράα (νότια), πέντε στα προάστια της Δαμασκού και ένας στην Ιντλέμπ (βορειοδυτικά). Επίσης δέκα λιποτάκτες του συριακού στρατού, έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 25 στρατιώτες του τακτικού στρατού έχασαν τη ζωή τους.
Τα πτώματα μιας εξαμελούς οικογένειας βρέθηκαν χθες στην τοποθεσία Καρμ αλ-Ζεϊτούν, κοντά στη Χομς, προσθέτει το Παρατηρητήριο.
Χθες ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Συρία «θα συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στην τρομοκρατία» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δύσης ότι θέλουν να σπείρουν «το χάος».