Ευρώ και Ιράν στο επίκεντρο της επίσκεψης Μέρκελ στην Κίνα

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 10:51
UPD:11:22

A- A A+

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προκειμένου να πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, στην έναρξη της τριήμερης επίσκεψής της στη χώρα κατά την οποία θα ζητήσει επίσης από το Πεκίνο να στηρίξει το ευρώ.

«Το ευρώ έκανε την Ευρώπη ισχυρότερη», δήλωσε η Μέρκελ κατά την ομιλία της στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε επίσης λόγο για «μεγάλη πρόοδο στην ΕΕ κατά τα δύο τελευταία χρόνια».

«Ο διεθνής ανταγωνισμός έχει γίνει περισσότερο σκληρός τα τελευταία χρόνια και η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοσθεί», συνέχισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι είναι «πεπεισμένη πως η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο» με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει.

«Η γερμανική οικονομία έχει συνολικά επωφεληθεί από το ευρώ», συνέχισε Μέρκελ, η οποία συνοδεύεται από αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών.

Επίσης τόνισε πως η Κίνα μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Υπογράμμισε πως τα τεράστια ελλείμματα δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ευρώπης, αλλά και παγκόσμιο.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να ζητήσει το Πεκίνο από το Ιράν ένα «ανοικτό» πυρηνικό πρόγραμμα που «θα το χαρακτηρίζει η διαφάνεια».

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στην Κίνα και την Δύση με το Πεκίνο να αντιτίθεται στις κυρώσεις εναντίον της συμμάχου του Τεχεράνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία της στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως είχε μακρές συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή