Αιχμές, μηνύματα προς την ηγεσία του κινήματος, αλλά και επισημάνσεις για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών διαδοχής περιείχαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Κατά την ομιλία του, ο Πέτρος Ευθυμίου, παρατήρησε ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπαν αλήθειες, αλλά αυτό, όπως τόνισε, δεν φτάνει. «Χρειάζεται σωστή αυτοκριτική για να ακούσει ο λαός και να αναγνωρίσει την αλήθεια που λέμε», σημείωσε. Παραπέμποντας στη ρήση του Καρλ Μαρξ ότι «ο γαλλικός λαός είπε το 1848 πώς καλύτερα ένα φρικτό τέλος, παρά φρίκη χωρίς τέλος», ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι δεν είναι λύση το μην πεθάνει κανείς, αλλά να διατυπωθεί ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου ενώ ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την διαδοχή.
Επιτάχυνση των διαδικασιών διαδοχής με δική του πρωτοβουλία ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η Βάσω Παπανδρέου, καλώντας όσους είναι υποψήφιοι να θέσουν την παράταξη πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Επίσης πρότεινε να υπάρχει μια υποψηφιότητα ώστε το ΠΑΣΟΚ να κρατηθεί ενωμένο έστω κι αν θα είναι πολύ συρρικνωμένο.
Απευθυνόμενος από την πλευρά του, στον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τού καταλόγισε ευθύνη γιατί, όπως είπε, «κάποιοι πέτυχαν στον εκβιασμό: ή κόβεται το οξυγόνο της χώρας ή δεν καταβάλλεται η 6η δόση». Επέρριψε επίσης στον κ. Παπανδρέου ευθύνες για την έλλειψη εσωτερικού διαλόγου παρότι η Κ.Ο. ψήφισε και σωστά, όπως είπε , τα μέχρι τώρα μέτρα και δεν πτώχευσε η χώρα. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε την «πέμπτη φάλαγγα», και τους «θρασύδειλους», όπως είπε «που στο εσωτερικό της χώρας υπονόμευαν την προσπάθεια της κυβέρνησης» και εκτίμησε ότι επιδιώκεται να γίνουν εκλογές πριν τη λήξη του ομολόγου 14,5 δισ. στα μέσα Μαρτίου.
Την ανάγκη να υποστηριχθεί μία μόνο υποψηφιότητα για την προεδρία κι όλοι να συσπειρωθούν σ΄αυτήν υπογράμμισε ο Ντίνος Βρεττός, προκειμένου, όπως εξήγησε, να ανακοπεί η φθορά του ΠΑΣΟΚ.
«Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε πολλά και πρέπει να αναδειχθούν», επισήμανε η Λούκα Κατσέλη, ενώ χαρακτήρισε εκβιαστικό το δίλημμα των δανειστών «ή ψηφίζετε τα μέτρα ή δεν έχει δάνειο και PSI». «Κάποιοι θέλουν την δημοκρατία μας στο απόσπασμα, όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου», πρόσθεσε και ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου «να μην υπάρχει καμία δέσμευση σας χωρίς διάλογο των βουλευτών». Πρότεινε να διασφαλιστεί το PSI κοινές μετοχές και τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα. Αναφορικά με το θέμα της ηγεσίας, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι δεν θα αποδεχθεί να επικρατήσουν οι παρέες αλλά η ανάδειξη των ικανών να ανασυγκροτήσουν το ΠΑΣΟΚ.
Τις αντιρρήσεις του σε ενδεχόμενη υιοθέτηση των προτάσεων της τρόικας για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας επανέλαβε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες αν δεχθούμε τέτοια μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε πώς «η εξαθλίωση δεν είναι ο καλύτερος παράγων για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με την τρόικα.
Στη παρέμβασή του τέλος, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι, ως βουλευτής, δεν δίνει λευκή εξουσιοδότηση στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε, χωρίς να το γνωρίζουμε, ούτε, όπως είπε, λευκή εξουσιοδότηση σε μια κρίσιμη περίοδο να προχωρήσει μια συμφωνία που δεν θα την αποφασίσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά από συζήτηση. Ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η «νεοφιλελεύθερη εμμονή να εξολοθρέψουμε και να συμπιέσουμε τα εισοδήματα», καθώς μια τέτοια προοπτική οδηγεί σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο πρώην υπουργός τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να αλλάξει η απόφαση να γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών με κοινές μετοχές, απόφαση που, όπως είπε, «διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ