Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 10:54
UPD:12:32

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ μετά από αρκετές εβδομάδες διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα εναντίον των μέτρων λιτότητας.

A- A A+

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ προκειμένου «να αποκλιμακώσει την πολιτική και κοινωνική ένταση», μετά από ένα μήνα διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα εναντίον των μέτρων λιτότητας.

«Είναι ώρα για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Από αυτή την άποψη, πήρα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου», ανακοίνωσε ο Μποκ μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Γνωρίζω ότι πήρα δύσκολες αποφάσεις, αλλά οι καρποί έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται», είπε.

Παρόλο που η οικονομία της Ρουμανίας παρουσίασε ανάπτυξη πέρυσι, ο Μποκ επέβαλε μείωση 25% στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και πάγωμα των συντάξεων, ενώ ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24%.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την επιβολή των μέτρων ισχυριζόμενη ότι ήταν απαραίτητα για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου συνολικού ύψους 20 δις.ευρώ που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Οι εκλογές στη Ρουμανία είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο Νοέμβριο και πιθανολογείται ότι ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου μπορεί να διορίσει μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι τότε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή