Για τις 4 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η καθοριστική, όπως όλα δείχνουν, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για την τελική έγκριση της συμφωνίας του νέου Μνημονίου.
Η μεταμεσονύκτια συνάντηση του κ. Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα και το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το κείμενο πολιτικής στο οποίο καλούνται να συμφωνήσουν και να υπογράψουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβάνει δεσμεύσεις για περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τις επικουρικές συντάξεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.
Το κείμενο στην τελική του μορφή πέρασε χθες το συμβούλιο τεχνοκρατών της ομάδας του ευρώ (Euro working group) όπως δηλαδή προέβλεπε και το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του ελληνικού PSI. Θα έπρεπε δηλαδή από τους τεχνοκράτες των 17 κρατών μελών της ΟΝΕ να συζητηθεί το κείμενο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή του νέου προγράμματος, το κείμενο της συμφωνίας για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους και φυσικά το προσωρινό μνημόνιο που είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Μετά την ολοκλήρωση του Euroworking group ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, στην οδό Ζαλοκώστα, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Ζανιά, και του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου. Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης συζητήθηκε η συμφωνία για το PSI με τους ιδιώτες αλλά και η νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα για τη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC) η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το συντομότερο δυνατό.
Σε ό,τι αφορά το νέο μνημόνιο υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν το βράδυ του Κυριακής μια κατ' αρχήν συμφωνία σε όλα τα θέματα στα οποία αρχικά διαφωνούσαν, δηλαδή στη μείωση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τη περικοπή δαπανών που θα φτάνει το 1,5% του ΑΕΠ (3,3 δισ. ευρώ) για το 2012 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος.
Αργά το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, και της τρόικας. Στη σύσκεψη αυτή μπήκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο κείμενο, ενώ έγινε και μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα του 2013 και του 2014 τα οποία υπολογίζονται περίπου τα 6,5-7 δισ. ευρώ. Πάντως, τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης από την επόμενη επίσκεψη της ηγεσίας των ελεγκτών στα μέσα Μαρτίου.
Στο μέτωπο των εργασιακών, η τρόικα σκληραίνει τη στάση της, ζητώντας να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό 20%, ώστε να προσεγγίσει τα 600 ευρώ, κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων ώστε να συμπιεσθούν οι μισθοί, «πάγωμα» ωριμάνσεων και επιδομάτων, ακόμα και εκείνων που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές (γάμου, παιδιών κ.λπ.), αλλά και του επιδόματος ανεργίας, περικοπή δώρων, και την κατάργηση των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.
Η τρόικα ζητεί μείωση του εφάπαξ κατά 30%, ενώ -εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκεια της για την καθυστέρηση λήψης μέτρων στις επικουρικές- επανέφερε την απαίτηση που είχε προβάλει στην έναρξη των σχετικών διαβουλεύσεων για μειώσεις των επικουρικών της τάξης του 35%.
Στις απαιτήσεις που προβάλλει η τρόϊκα περιλαμβάνονται νέες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας, με την κατάργηση κάθε δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, και μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των απολύσεων.
Οι σκληρές απαιτήσεις προβάλλονται με το σκεπτικό να μην καταργηθούν 13ος και 14ος μισθός, αλλά ενδεχομένως να επαναπροσδιορισθεί ο τρόπος καταβολής.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σκληρή μάχη για τα κατώτατα όρια και τη μετενέργεια, ζητώντας να μην επηρεαστεί ο βασικός μισθός και τα επιδόματα στο βασικό μισθό (οικογενειακό, σπουδών, ωριμάνσεις και ανθυγιεινό).
Για τις επικουρικές η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπραγματεύεται μείωση έως 20% σε βάθος τριετίας (8% φέτος, 6% του χρόνου και 6% το 2014).
Ενταξη στο PSI των εγγυημένων δανείων των ΔΕΚΟ
Την ένταξη στο PSI και των δανείων που έχουν λάβει οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ και άλλοι δημόσιοι φορείς, από ελληνικές και ξένες τράπεζες και τα οποία έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, θα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για την ανταλλαγή των ομολόγων, που θα ανακοινωθεί μόλις υπογραφεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στα συγκεκριμένα δάνεια, θα ισχύσουν οι όροι του PSI, δηλαδή μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50%, καταβολή του 15% σε μετρητά και έκδοση ομολόγων για το εναπομείναν 35% της αρχικής ονομαστικής αξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες βέβαιη θεωρείται η ένταξη στο PSI των δανείων των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, αλλά ενδεχομένως και άλλων, λιγότερο προβληματικών.
Η ένταξη των συγκεκριμένων δανείων στο PSI θα γίνει επειδή θεωρείται ότι δεν μπορούν να αποπληρωθούν από τους φορείς που τα έλαβαν και άρα, οι εγγυήσεις θα καταπέσουν και τα ποσά των δανείων θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος.
Δύσκολα στα 100 δισ.
Παράλληλα, κυβέρνηση και IIF εκτιμούν ότι δύσκολα θα φτάσει η μείωση του χρέους στο ποσό των 100 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος θα υποβοηθηθεί από, τα εγγυημένα από το Δημόσιο, δάνεια, αλλά και ενδεχομένως από τα ομόλογα της ΕΚΤ και τα δάνεια από το πρώτο μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το συνολικό ύψος των δανείων των ΔΕΚΟ και των άλλων δημοσίων φορέων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο φτάνει στο ποσό των 15 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 5 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα που επίσης έχει εγγυηθεί το Δημόσιο.
Τα υψηλότερα δάνεια με κρατική εγγύηση έχει λάβει ο ΟΣΕ το ύψος των οποίων στο τέλος του Δεκεμβρίου 2011 έφτανε σε 8,02 δισ. ευρώ. Επίσης δάνεια του ΟΑΣΑ ύψους 2,1 δισ. ευρώ και της ΤΡΑΜ ΑΕ, ύψους 137,2 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν ήδη από το υπουργείο Οικονομικών και προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος.
Απολύσεις προσωπικού Δημοσίου
Η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, αποτελεί σταθερή θέση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επισήμανε χθες ο υπουργός, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο ζήτημα της αναδιοργάνωσης που έθεσε η τρόικα.
Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε τυφλές απολύσεις καθώς και στη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, τονίζοντας ότι η μείωση του προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, (όπως προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024).
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ο κ. Ρέππας, θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την «τρόικα», στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012.
«Η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι «η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 -στο οποίο περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012- θα επιτευχθεί απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος».
Αξίζει να επισημανθεί ότι μέσω των συγχωνεύσεων των Οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου καθώς και μέσω των αξιολογήσεων -τα κριτήρια των οποίων έχουν δοθεί εδώ και περίπου ένα μήνα στη δημοσιότητα- θα καταστεί δυνατή η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, αφού υπενθυμίζεται ότι στο ισχύων Σύνταγμα η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη.
Επειδή μέχρι το 2015 δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, επιλέχθηκε ο προαναφερθείς τρόπος της συγχώνευσης και κατ' επέκταση κατάργησης υπηρεσιών.