Πρώτη είδηση είναι σήμερα στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η ψήφιση του «εξαιρετικά αντιδημοφιλούς νομοσχεδίου» από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς και οι μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πολλών δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίες ωστόσο επισκιάστηκαν από τις εικόνες της «φλεγόμενης» Αθήνας.
«Οι μαζικές κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια στους δρόμους προϊδεάζουν για τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην επιβολή του πακέτου περικοπών, το οποίο σύμφωνα με τους επικριτές του καταδικάζει την οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ που οδηγεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
«Με την έγκριση των μέτρων λιτότητας που αποτελούν προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσα στην ίδια εβδομάδα να τραβήξουν τη χώρα από το χείλος της καταστροφής», σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο του Bloomberg.
Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται, επίσης, στις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ότι η Ελλάδα «θα διασωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
«Αναρωτιέμαι εάν με τόσες περιπέτειες που έχει περάσει αυτός ο γάμος υπάρχει πραγματικά ελπίδα να σωθεί», επισημαίνει στο ενημερωτικό δελτίο της UniCredit SpA ο κορυφαίος οικονομολόγος ο Έρικ Νίλσον.
«Διαμαρτύρονται γιατί αισθάνονται ότι τα οικονομικά τους δεινά δεν έχουν τέλος. Ολοένα περισσότεροι [Έλληνες] γίνονται κάθε μέρα φτωχότεροι και χάνουν το σπίτι τους, ιδίως στην Αθήνα», μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN, Θανάσης Τρομπούκης.
Με ζοφερά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα μια ακόμη αμερικανική εφημερίδα, οι The New York Times, σύμφωνα με την οποία «το χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας αντανακλά τον τρόμο που καταλαμβάνει τους Έλληνες, τους οικονομολόγους αλλά και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη σκέψη ότι η δραστική λιτότητα και το πακέτο διάσωσης που συνοδεύει μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για να σώσουν τη χώρα από την καταστροφή».
Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες συμπλοκές και δεκάδες κτήρια τυλίχθηκαν στις φλόγες». Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, μεταδίδει ότι η οργή του ελληνικού λαού για τα μέτρα λιτότητας κλιμακώνεται, καθώς αισθάνεται ότι οι συνέπειές του υπερβαίνουν τα οφέλη από αυτό. «Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια “χαοτική χρεοκοπία” συνιστά απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση της ευρωζώνης».
«Οι σκηνές χάους στους δρόμους της Αθήνας και ολόκληρης της χώρας αφήνουν τεράστια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει το πρόγραμμα οδυνηρής λιτότητας. Η χώρα διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και δύσκολα θα μπορέσει να αποτραπεί μια δραστική επιδείνωση στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών», σημειώνει ο Guardian.
«Την Κυριακή εγκρίθηκε από τους Έλληνες βουλευτές το σκληρό πακέτο λιτότητας με στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας, ωστόσο, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου επισκιάστηκε από τα βίαια επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο των Αθηνών», αναφέρουν οι Financial Times.
Σε προηγούμενο δημοσίευμά της (στις 9 Φεβρουαρίου), η βρετανική εφημερίδα παραδέχεται ότι το νέο πρόγραμμα μέτρων είναι «γενναίο και φιλόδοξο», αλλά περιλαμβάνει ακόμη πιο επίπονα μέτρα λιτότητας. Όσον αφορά στην υλοποίησή του, οι FT προειδοποιούν τις δυσκολίες που υπάρχουν και καταλήγουν ότι «είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένης της ρευστότητας στην Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία, να μην χρειαστούν τροποποιήσεις του οποιουδήποτε προγράμματος συμφωνηθεί κατά την εφαρμογή αυτού». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εν λόγω διορθώσεις θα δώσουν την ευκαιρία να αθετηθεί μια ατελής συμφωνία παρά να υιοθετηθεί και να εγκριθεί».
Για «μισή ικανοποίηση» του Βερολίνου και «τήρηση στάσης αναμονής εν όψει της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων» κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle. Στις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται, στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), και Φιλελευθέρων (FDP) εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έγκριση της δανειακής σύμβασης από την Βουλή των Ελλήνων.
Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε στο πρωινό μαγκαζίνο του ARD ότι «καθοριστική σημασία έχει τώρα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», την οποία θα αξιολογήσει η τρόικα. Μόνο επί αυτής της βάσεως θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου στήριξης, υπογραμμίζει. Ο κ. Ρέσλερ υπερασπίστηκε την στάση των χωρών της ευρωζώνης έναντι της Αθήνας. «Είναι ορθό να ωθεί κανείς με πιέσεις την Ελλάδα στην σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός. Αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας, ο κ. Ρέσλερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αναφερόμενος στην μη εφαρμογή των υφιστάμενων φορολογικών νόμων.
O πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Κλάους Ερνστ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πείνας στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Είναι ανεύθυνο να προσπαθεί κανείς με τα λόγια να προκαλέσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», αναφέρει ο κ. Έρνστ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung.
Και οι ισπανικές εφημερίδες, όμως, έχουν αφιερώσει το σημερινό τους πρωτοσέλιδο στα γεγονότα στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η La Vanguardia, η οποία αναφέρει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία επιβολής οδυνηρών μέτρων λιτότητας, γεγονός που αποδεικνύει και η μαζική διαδήλωση που παρέλυσε την Κυριακή το κέντρο της Αθήνας».
Τη μαζικότητα των χθεσινών κινητοποιήσεων υπογραμμίζει στο σχετικό της άρθρο και η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία επίσης κάνει λόγο για «εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων» από την αστυνομία. «Το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, το οποίο προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ έχει τρομοκρατήσει τους Έλληνες», σημειώνει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα ABC.
Μια ενδιαφέρουσα άποψη εκφράζεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa την Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο, εκτός από την Ελλάδα, τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κρίση φέρουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της, καθώς τα συγκεχυμένα μηνύματα και η έλλειψη στρατηγικής από πλευράς τους όλο αυτό το διάστημα έχουν ως συνέπεια ένα επιλύσιμο πρόβλημα να εξελιχθεί σε εκρηκτικό χάος. «Η Ευρώπη θα έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο - σε επίπεδο επικοινωνίας- για να βελτιώσει τις προοπτικές της Ελλάδας και να διευκολύνει την αποδοχή των μέτρων από τον λαό της», αναφέρει χαρακτηριστικά.