Διώξεις για πλημμελήματα ασκήθηκαν σε 36 άτομα που συνελήφθησαν την Κυριακή το βράδυ κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η αστυνομία απέστειλε στον Εισαγγελέα πέντε δικογραφίες εκ των οποίων:
- Οι πρώτες τρεις αφορούν 10 άτομα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της κλοπής (πλημμέλημα) και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο.
- Η τέταρτη δικογραφία αφορά την απόπειρα κατάληψης στο Δημαρχείο και σε βάρος των 24 συλληφθέντων - μεταξύ τους και ένας ανήλικος - ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακή ειρήνης. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.
- Μία δικογραφία αφορούσε δύο ανήλικους, εκ των οποίων ο ένας διώκεται για κατοχή εκρηκτικών (κακούργημα), απόπειρα σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης και ο δεύτερος για κλοπή. Η υπόθεση αυτή ανατέθηκε σε Τακτικό Ανακριτή.
Νωρίτερα, η Αστυνομία είχε ανακοινώσει πως συνολικά συνελήφθησαν 79 άτομα, 53 Ελληνες και 26 αλλοδαποί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν κατά περίπτωση, τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, απόπειρας βαρειάς σωματικής βλάβης, απρόκλητες σωματικές βλάβες, κλοπής, διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, αντίστασης, εξύβρισης καθώς επίσης και αδικήματα που αφορούν παραβάσεις των Νόμων περί όπλων και σχετικά με εκρηκτικές ύλες.
ΕΛ.ΑΣ.: Προτεραιότητα η προστασία ανθρώπινων ζωών
Η Αστυνομία δέχθηκε επικρίσεις για την έκταση των επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών περιουσιών. Ωστόσο, οι επιτελείς του Σώματος υπεραμύνθηκαν των ενεργειών που έγιναν, κάνοντας λόγο «για οπαδούς του μηδέν και του χάους» που ήθελαν ανθρώπινα θύματα.
Εφεραν ως παράδειγμα περιστατικό που, όπως σημείωσαν, έλαβε χώρα σε τράπεζα στην Πανεπιστημίου που κάηκε. Όπως ανέφεραν, εκεί ήταν εγκλωβισμένα 15 άτομα που απομακρύνθηκαν με επιχείρηση της Αστυνομίας και αποφεύχθηκε τραγωδία πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Marfin.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στις περιγραφές του για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι:
-Δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εφόσον χάθηκε περιουσία πολιτών, αλλά ότι ο βασικός στόχος της Αστυνομίας ήταν να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές, κάτι που επιτεύχθηκε.
-Εγινε υπέρμετρη χρήση χημικών, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μπροστά στην αγριότητα των επιθέσεων και μπροστά στην εναλλακτική λύση να υπάρξουν συγκρούσεις σώμα με σώμα με απρόβλεπτες συνέπειες.
-Παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις προετοιμασίες των ταραξιών από την Κρατική Ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ και ότι δεν έγιναν «προληπτικές προσαγωγές», όπως άλλες φορές, προσπαθώντας να το εξηγήσει με το σκεπτικό ότι όταν το κάνει η αστυνομία βρίσκεται κατηγορούμενη.
Αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της Νομικής σχολής, απ' όπου φέρεται να βγήκαν πολλά από τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια λέγοντας ότι χτες το μεσημέρι έλαβαν επιστολή από τον κοσμήτορα της σχολής, ο οποίος ενημέρωνε για κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς και ζητούσε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο η Αστυνομία, όπως είπε ο αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, δεν προέβη σε κάποια ενέργεια, επειδή στον σχεδιασμό προβλεπόταν και η επιτήρηση της Νομικής. Όταν όμως ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην οδό Κοραή, οι δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την Νομική και έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους καταληψίες να κινηθούν ανενόχλητοι.
Σε ό,τι αφορά τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είπε ότι ήταν οργανωμένα και συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα, τα οποία παρεισέφρησαν ανάμεσα σε απλούς πολίτες που διαδήλωναν και στη συνέχεια διασπάστηκαν σε μικρές ομάδες που επιδόθηκαν στο κάψιμο της Αθήνας. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ομάδα πλησίασε τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του ζήτησαν χρήματα για να μην τον κάψουν. Τελικά δεν τους έδωσε χρήματα αλλά κατάφερε να τους απομακρύνει.
Επίσης επεσήμανε ότι από τους «γνωστούς αγνώστους», όπως τους αποκαλεί ο κόσμος, την τελευταία διετία έχουν συλληφθεί 3.000 άτομα, από τα οποία 1.300 έχουν κατηγορηθεί και έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
Σχετικά με το σχεδιασμό της Αστυνομίας, ο κ. Παπαγιαννόπουλος επεσήμανε ότι έγινε με γνώμονα την εξασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας, την προστασία των κρατικών κτιρίων, όπως η Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, τα υπουργεία κ.λπ. και τέλος η περιουσία των πολιτών, αλλά η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο.
Ο αρχηγός αναφέρθηκε τέλος και στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο μέλλον οι διαδηλώσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να μπουν όροι και προϋποθέσεις στις συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αυτοπεριφρουρούνται με την ευθύνη αυτών που τις οργανώνουν. «Τους όρους βέβαια θα τους καθορίσει η Βουλή και η Πολιτεία που θεσπίζει νόμους, μέσα πάντα από διάλογο» πρόσθεσε.
Ο αρχηγός του Π.Σ. από την πλευρά του δήλωσε ότι η Πυροσβεστική είχε καταρτίσει σχέδιο και είχε πολλά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά παρατηρήθηκε το πρωτοφανές φαινόμενο να εμποδίζουν τα οχήματα απλοί πολίτες που δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στα έκτροπα και μόνο με την επέμβαση των ΜΑΤ κατάφεραν κάποια στιγμή να φτάσουν στις πυρκαγιές.
Συνολικά, η Πυροσβεστική επενέβη σε 65 πυρκαγιές από τις οποίες οι 28 ήταν σε κτίρια και καταστήματα, 20 σε τράπεζες, δύο σε κινηματογράφους και οι υπόλοιπες σε εκδοτήρια εισιτηρίων και κάδους απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, το βράδυ της Κυριακής προκλήθηκαν ζημιές σε 29 τραπεζικά καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε Α.Τ.Μ, υαλοπίνακες, ρολά, μάρμαρα), 71 καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε υαλοπίνακες, ρολά καθώς και στο εσωτερικό τους) και σε 30 από αυτά έγιναν λεηλασίες.
Επίσης προκλήθηκαν φθορές σε ένα κτιριακό συγκρότημα καταστημάτων-κινηματογράφου (εμπρησμός), τρία δημόσια κτίρια (φθορές στις εισόδους τους), πέντε κτίρια γραφείων (φθορές στις εισόδους τους), τρία ξενοδοχεία (φθορές στα μάρμαρα των εισόδων τους) και έναν κινηματογράφο (θραύση υαλοπινάκων). Ακόμα προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε στάσεις λεωφορείων, σταθμούς του Μετρό, φωτεινούς σηματοδότες, κολώνες φωτισμού του δήμου, εκδοτήρια εισιτηρίων, μάρμαρα κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.
Από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν συνολικά 109 αστυνομικοί, κάηκαν τρεις υπηρεσιακές μηχανές και υπέστησαν φθορές άλλες 20.
Σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν και 76 πολίτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Το βράδυ της Δευτέρας πολίτες πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία με κεριά έξω από τον κινηματογράφο Αττικόν που τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.