Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις για τη στήριξη των μέτρων του νέου μνημονίου, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό SWR. «Μπορούμε να βοηθήσουμε (την Ελλάδα), αλλά δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε επ' αόριστον ένα πηγάδι χωρίς πάτο», το μήνυμά του για το πρόγραμμα στήριξης.
Όπως αναμεταδίδει και η Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ένα από τα δυσκολότερα σημεία στις παρούσες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποσχεθεί με σαφήνεια ότι σε περίπτωση εκλογικής της νίκης θα αφήσει ακέραιες τις συμφωνηθείσες αποφάσεις του προγράμματος περικοπών, και αυτός, σημείωσε, είναι ένας από τους λόγους της παραπομπής του ελληνικού ζητήματος στην τακτική σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής κρίσης.
«Εχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, «μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε επ' αόριστον ένα πηγάδι χωρίς πάτο». «Παρακολουθώντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το ερώτημα είναι: ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές», παρατήρησε και απευθυνόμενος στην ελληνική ηγεσία επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου όλες οι πολτικές δυνάμεις ενώθηκαν πίσω από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. «Οποιος βλέπει την πρόοδο που κάνει η Ιταλία πρέπει να το σκεφτεί αυτό», σημείωσε, «αλλά δεν μπορώ να το επιβάλω στην Ελλάδα».
Σύμφωνα πάντως με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς αποστέλλει εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες την επιστολή με την οποία θα δεσμεύεται να τηρήσει το νέο μνημόνιο και μετά τις επικείμενες εκλογές, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη αποστείλει τη δική του επιστολή για τη στήριξη των μέτρων του νέου μνημονίου.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε εξάλλου, ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια, καθώς, όπως είπε, πρώτον, οι υπερχρεωμένες χώρες ελέγχουν σήμερα καλύτερα τα προβλήματά τους, δεύτερον, υπάρχει στο μεταξύ ένα δημοσιονομικό σύμφωνο και τρίτον υπάρχουν δύο μηχανισμοί στήριξης, οι οποίοι δεν υπήρχαν το 2010. «Η ευρωζώνη», διεμήνυσε, δεν θα αποτύχει σε καμία περίπτωση».
«Η Ελλάδα έκανε όλες τις προσπάθειες που θα έπρεπε να κάνει... Ορισμένοι από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά θα κάνουν να ξαναδιαβάσουν τη Συνθήκη που ορίζει την κοινή πορεία των λαών της Ευρώπης», ήταν το σχόλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC για τις αξιώσεις του Βερολίνου και άλλων Ευρωπαίων εταίρων.
Οι πολιτικές ηγέτες του τόπου δεν θα γίνουν «Νενέκοι», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος νωρίτερα κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να μην υπογράψει την επιστολή δέσμευσης προς τις Βρυξέλλες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2137272 .
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί, οφείλουν εδώ και τώρα, να ορίσουν ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι έχουν εκχωρήσει την απόφαση αυτή, στον κ. Σόιμπλε», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο, «συνυπογράφουν και επίσημα, την κατάλυση της Δημοκρατίας και την παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας μας».
Σε ανοικτή επιστολή του προς τη ηγεσία της κυβέρνησης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ε. Κουρουμπλής σημειώνει με νόημα πως «ο φόβος μπορεί να κυριαρχήσει μόνο όταν λείπει η ιστορική γνώση» και στο πλαίσιο αυτό κατηγορεί τη σημερινή πολιτική ηγεσία πως ή δεν γνωρίζει ή εσκεμμένα χρησιμοποιεί την άγνοια. «Καταστάσεις σαν τη σημερινή», υποστηρίζει, «έχουν υπάρξει και στο παρελθόν», αλλά «αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το μέγεθος της πολιτικής ηγεσίας».
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή, «η καλύτερη απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας που ενορχηστρωμένα καλλιεργείται με την αρωγή των κατεστημένων Μ.Μ.Ε., έρχεται από το παρελθόν και τον τότε πρωθυπουργό - που η ιστορία ανταποκρινόμενη στο μέγεθός του κατέγραψε ως εθνάρχη - Ελευθέριο Βενιζέλο» και παραπέμπει σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό το Μάρτη του 1932. Η διαφορά, επισημαίνει ο κ. Κουρουμπλής, βρίσκεται στο ότι τότε υπήρχε η πολιτική ηγεσία που δεν είχε ενσωματώσει στη φαρέτρα της το φόβο, τη βία και τον εκβιασμό ως όπλα εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας και κλείνοντας την επιστολή του υπενθυμίζει στους αποδέκτες της (κ.κ. Λ. Παπαδήμο, Α.Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου) ότι: «Όλβιος εστί όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν».