Το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας εξετάζουν οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες για τη σημερινή κλοπή. Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα στους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στήσει μπλόκα σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι δύο κουκουλοφόροι που εισέβαλαν νωρίς το πρωί στο μουσείο, έκλεψαν «περίπου 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού, από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία», ενώ όπως σημείωσε, οι φύλακες που είχαν υπηρεσία κανονικά έπρεπε να είναι τρεις.
Σχετικά με τη φύλακα που ήρθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μας εξήγησε το συμβάν, από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Ο τρίτος φύλακας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν σε άδεια.
«Στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε κλοπή, αλλά ληστεία που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση», επεσήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος. Όπως διευκρίνισε, οι δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο Μουσείο με καλάσνικοφ και μάλιστα αφού πρώτα είχε απενεργοποιηθεί ο συναγερμός από τη φύλακα», σημειώνοντας πως «το περιστατικό της Εθνικής Πινακοθήκης, τον περασμένο Ιανουάριο είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Δημακάκο, σήμερα παραμένουν κενές 1.200 οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων σε όλην την Ελλάδα, ενώ περίπου 130 φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2011, προκειμένου να εξαιρεθούν από το μέτρο της εφεδρείας. Τους επόμενους μήνες, μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω μείωση του προσωπικού φύλαξης, καθώς οι αρχαιφύλακες δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εφεδρείας, ενώ «το χειρότερο -όπως λέει- είναι ότι δεν αναμένονται προσλήψεις συμβασιούχων».
Ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καταλογίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτων του ΥΠΠΟΤ.
Ο κ. Χασομέρης ζητεί την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και καταγγέλλει ότι εδώ και ενάμισι χρόνο επιδιώκει συνάντηση μαζί της προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.
Υποστηρίζει επίσης ότι στις 15 Φεβρουαρίου που ψηφιζόταν ο νόμος για τη «Βία στα γήπεδα» είχε ζητήσει την ένταξη στον συγκεκριμένο νόμο, του φυλακτικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΠΟΤ, αλλά η ηγεσία του υπουργείου τον αγνόησε.