Μικρή πρόοδος στην ελευθερία του Τύπου

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2002 18:13
A- A A+

Κυκλοφόρησε από την οργάνωση Freedom House η ετήσια έκθεση για την ελευθερία του Τύπου για το 2001, επισημαίνοντας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο αγώνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν επηρέασαν αρνητικά την ελευθερία των ΜΜΕ.

«Μερικοί νόμοι που υιοθετήθηκαν από δημοκρατικά κράτη περιόριζαν την πρόσβαση στην πληροφόρηση, αλλά όχι αυτή καθαυτή την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο Leonard R. Sussman, ερευνητής της Freedom House και εκ των συντακτών της έκθεσης, και κατέληξε ότι παρά τους περιορισμούς «οι ανταποκρίσεις από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ήταν πολλές, από τα τεκταινόμενα στα πεδία των μαχών μέχρι αναλύσεις για τις μελλοντικές στρατηγικές».

Σε γενικές γραμμές η οργάνωση Freedom House διαπιστώνει μικρή πρόοδο στην ελευθερία του Τύπου σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Από τις 186 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση για το 2001:

- 75 θεωρούνται ελεύθερες, χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου (ποσοστό 40%, που αντιπροσωπεύει το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού),

- 50 θεωρούνται μερικώς ελεύθερες, με ορισμένους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου (ποσοστό 27%, που αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού),

- 61 θεωρούνται ανελεύθερες και χαρακτηρίζονται από κρατικό έλεγχο ή άλλα εμπόδια στην ελευθερία του Τύπου (ποσοστό 33%, που αντιπροσωπεύει το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού).

Αναφορικά με την Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται ελευθερη, η έκθεση της Freedom House μεταξύ άλλων επισημαίνει τα 13 άρθρα του ποινικού κώδικα που προβλέπουν ποινές φυλάκισης για όσους εκφράζονται προσβλητικά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους θεσμούς, την πρακτική της κυβέρνησης που συχνά αγνοεί την ελευθερία του Τύπου, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα και το κλείσιμο 66 ραδιοφωνικών σταθμών στην Αθήνα, με την αιτιολογία ότι οι εκπομπές τους σε συγκεκριμένες συχνότητες εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων.

Σχετικά με την Τουρκία, που χαρακτηρίζεται μερικώς ελεύθερη (partly free), επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο ποινικός κώδικας της χώρας θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Ο κώδικας απαγορεύει την προσβολή κρατικών αξιωματούχων και την υποκίνηση εθνικιστικων παθών. Παράλληλα, ο αντιτρομοκρατικός νόμος απαγορεύει την αποσχιστική προπαγάνδα.

Δημοσιογράφοι συχνά φυλακίζονται με την κατηγορία ότι συζήτησαν για το θέμα του στρατού, των Κούρδων και του πολιτικού Ισλάμ. Σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου 80 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για πολιτικές δραστηριότητες ή για δήθεν παραβιάσεις διαφόρων νόμων από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2001.

Τέλος, επισημαίνεται η απαγόρευση των εκπομπών του BBC και της Deutsche Welle, καθώς και το κλείσιμο αρκετών κουρδικών σταθμών, παρά την πρόσφατη τροποποιήση του συντάγματος τον περασμένο Οκτώβριο που επιτρέπει τις εκπομπές στην κουρδική γλώσσα.

Για την Κύπρο τέλος, που χαρακτηρίζεται ελεύθερη, η έκθεση αντιδιαστέλλει την ελευθερία του Τύπου στο νότιο τμήμα σε σχέση με το Βορρά, όπου καταπιέζεται η ελευθερία του Τύπου, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο της εφημερίδας Avrupa, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η τουρκοκυπριακή τηλεόραση παραμένει κρατικό μονοπώλιο.

Προτεινόμενα για εσάς