Τα στοιχεία του βουλευτή, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε τον περασμένο Μάιο 1 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», Παναγιώτη Νικολούδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, Βαγγέλης Αργύρης.
Τη σχετική αναφορά για τον εν λόγω βουλευτή έκανε χθες, χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Νικολούδης κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών του κοινοβουλίου για τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής.
O πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης.
«Δεν ξέρουμε αν νόμιμα ή παράνομα έγινε η κατάθεση του χρηματικού ποσού στο εξωτερικό από τον βουλευτή, ούτε ποιος είναι, καθώς αφορά τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 των πολιτικών, οι οποίες είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Πάντως, ο κ. Νικολούδης όφειλε να είχε επικοινωνήσει και να είχε στείλει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής όλα τα στοιχεία που προέκυψαν για τον βουλευτή, προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων και να διαπιστωθεί αν το έμβασμα στο εξωτερικό έχει δηλωθεί στη φορολογική του δήλωση, το 2011», δήλωσε για το θέμα ο κ. Αργύρης, ο οποίος κατά πληροφορίες θα επιδιώξει να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νικολούδη.
Όπως είπε, έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Παράλληλα, ο κ. Αργύρης έχει ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να του σταλούν άμεσα όλες οι κινήσεις εμβασμάτων για το 2011 που έκαναν όσοι είναι υπόχρεοι για το «πόθεν έσχες».
Την ίδια ώρα, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη, να δώσει η Βουλή το όνομα του βουλευτή, έτσι ώστε, όπως είπαν, να μην αιωρούνται σκιές σε βάρους του συνόλου των βουλευτών.
Ο κ. Νιώτης διαβεβαίωσε τους βουλευτές που τον επισκέφθηκαν, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Θανάση Οικονόμου, Μιχάλη Κατρίνη, Φραγκίσκο Παρασύρη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Αφροδίτη Παπαθανάση, ότι θα κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
«Το όνομα του βουλευτή του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα. Ζητώ από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου κ. Αργύρη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό», σχολίασε νωρίτερα του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Από την πλευρά του, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι το προεδρείο της Βουλής σε συνεργασία με τον ίδιο, θα προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να γνωστοποιηθεί το όνομα του βουλευτή.
Μάλιστα, όπως είπε, αν δεν το πράξει με δική του πρωτοβουλία ο βουλευτής, τότε θα κληθεί να δώσει στη δημοσιότητα το όνομά του ο κ. Νικολούδης, και αν κι εκείνον τον δεσμεύει το απόρρητο, τότε θα παρέμβει ο ίδιος ο υπουργός, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.
Το θέμα έθιξε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εκτίμησε πως θα πρέπει ο ίδιος ο βουλευτής να βγει στο λαό και να το πει, «γιατί αυτό θα είναι καλύτερο και για εκείνον και για όλο το πολιτικό σύστημα», ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το κάνει η Βουλή. Με τη θέση του κ. Πρωτόπαπα συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος, επιπλέον, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να δεσμευτεί για το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα γνωστοποιηθεί το όνομα του βουλευτή. «Είναι αυτονόητο πως αφορά το σήμερα», απάντησε ο κ. Παπαϊωάννου.
Αναζητείται η νομική φόρμουλα
«Δεν μπορούμε να καλούμε εισαγγελικούς λειτουργούς να παραβαίνουν το νόμο», επανήλθε λίγο αργότερα στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στο αίτημα να βγει και να πει το όνομα του βουλευτή με το 1 εκατ. ευρώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης.
«Υπάρχει ανάγκη να δοθεί το όνομα», αναγνώρισε ο υπουργός σε παρέμβασή του μετά από αναφορά της ανεξάρτητης βουλευτού Ελίζας Βόζενμπεργκ στο θέμα και αφού σημείωσε πως αναζητείται η νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει να γίνει γνωστό το όνομα του βουλευτή, επανέλαβε πως καλύτερα θα ήταν να βγει ο ίδιος ο βουλευτής και να το πει.
Να κληθεί ο κ. Νικολούδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, πρότεινε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης.
«Η ιστορία του ενός εκατ. ευρώ πάει πολύ βαθιά στο χρόνο. Η Βουλή, προφανώς έχει εξετάσει, στο παρελθόν, καταστάσεις που αφορούν αυτό το ένα εκατομμύριο», δήλωσε για το θέμα ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.
Με τη σειρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, και του ζήτησε να δημοσιοποιήσει άμεσα τα στοιχεία του βουλευτή. «Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η καχυποψία και η δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στους πολιτικούς, επιβάλλει σε όλους να έχουν καθαρές θέσεις και να μην γίνονται ανεκτοί συμψηφισμοί και θολές γενικεύσεις», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΗΣΥ.