Δ. Παπαδημούλης: Η κυβερνητική πολιτική αυξάνει ακραία τη φτώχεια

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 10:34

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επίκαιρη ερώτησή του, τα στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.

A- A A+

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επίκαιρη ερώτησή του, τα στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.

Επικαλούμενος τα στοιχεία της Εurostat, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που απειλείται από τη φτώχεια στην Ελλάδα φτάνει το 27,7% του πληθυσμού από 20,1% το 2009, δηλαδή αύξηση μόνο σε ένα έτος κατά 7,7%, με αποτέλεσμα να είναι το έκτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 16,4%.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την φτωχοποίηση ολοένα και ευρύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και ποια μέτρα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός και το μνημόνιο νο2 σχετικά με την κοινωνική πολιτική και ποιες οι επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η ερώτηση επανακατατίθεται γιατί την πρώτη φορά η κυβέρνηση δεν απάντησε, επικαλούμενη ανωτέρα βία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οικονομίας

Θέμα: Τα στοιχεία της Eurostat για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα σοκάρουν

Την ώρα που η Τρόικα επιμένει στην αποτυχημένη συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης μέσω της περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, ολοένα και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού οδηγούνται σε εξαθλίωση και αδυναμία κάλυψης των πλέον βασικών αναγκών διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2010, πάνω από τρία εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό των ανθρώπων που απειλείται από τη φτώχεια στην Ελλάδα φτάνει το 27,7% του πληθυσμού από 20,1% το 2009, δηλαδή αύξηση μόνο σε ένα έτος κατά 7,7%, με αποτέλεσμα να είναι το έκτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 16,4%.

Μόνο σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά (Βουλγαρία 41,6%, Ρουμανία 41,1%, Πολωνία 27,8%, Λεττονία 38,1%, Λιθουανία 33,4%). Το ποιο ανησυχητικό είναι ότι - σύμφωνα πάντα με την Eurostat - πάνω από τους μισούς συμπολίτες μας (59%) που ζουν στο όριο της φτώχειας αδυνατούν να προμηθευθεί τα βασικά αγαθά, όταν σε χώρες τις οποίες επικαλείται η Τρόικα για μείωση μισθών και συντάξεων, Ισπανία και Πορτογαλία, το ποσοστό όσων δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες βρίσκεται μόλις στο 20,7% και 17,9% αντίστοιχα.

Επιπλέον το 11,6% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν είναι πάντα σε θέση να πληρώνει στην ώρα τους ενοίκιο και λογαριασμούς, ή να πηγαίνει μια εβδομάδα διακοπές. Εξαιρετικά σοκαριστικό όμως είναι το γεγονός ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν απειλούν πια μόνο τους άνεργους αλλά και όσους έχουν εργασία.

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν πόσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας αν και εργαζόμενοι: Στην Ελλάδα είναι 13,8%, στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12,7% ενώ στην Πορτογαλία 9,7%.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κοινωνικές δαπάνες για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα παρουσιάζουν την μικρότερη αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη: η μείωση που επιφέρουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο ποσοστό φτώχειας της Ελλάδος είναι μόλις 6,5%, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό μείωσης στην ΕΕ-15 είναι 24,9%.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

· Με ποιας άμεσης εφαρμογής και απόδοσης μέτρα σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την φτωχοποίηση ολοένα και ευρύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας;

· Ποιο είναι το ύψος των κοινωνικών δαπανών που έχει δεσμευθεί να μειώσει στα πλαίσια του Μνημονίου Νο2; Υπάρχει μελέτη το πώς θα επηρεάσει κάτι τέτοιο την εξάπλωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή