Εν μέσω αντεγκλήσεων ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, για τα γενόσημα, καθώς και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Ο υπουργός Υγείας συγκέντρωσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία του επείγοντος, με το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ να κάνουν λόγο για πραξικοπηματική λογική και τον κ. Λοβέρδο να τους καταλογίζει με τη σειρά του «προσχηματική άγνοια».
«Κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση αποτελούν κυρίως το θέμα των γενόσημων φαρμάκων και η μετατροπή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος απέρριψε τις αιτιάσεις για τα γενόσημα, σημειώνοντας ότι «εδώ και πέντε μέρες διεξάγεται μια λυσσώδης μάχη, ενάντια σε μια παγκόσμια πολιτική και ενάντια στον αγώνα για ισορρόπηση της χώρας για τα γενόσημα φάρμακα». «Εμείς απαντάμε με μια συγκροτημένη πολιτική», πρόσθεσε.
Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.
Πανελλαδική απεργία γιατρών
Ο εφαρμοστικός νόμος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εκτός κοινοβουλίου, με τους γιατρούς να πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοθετήματος.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μοναδική επιδίωξη της πολιτικής της κυβέρνησης «είναι η περικοπή των δαπανών Υγείας με κάθε τρόπο». Για «τερατώδεις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο για την υγεία με τις οποίες καταργούνται 50 Νοσοκομεία και περικόπτεται το ωρομίσθιο εφημέρευσης κατά 17%», έκανε λόγο από την πλευρά της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ