Κείμενο θέσεων για τη διαχείριση της κρίσης και την Ελλάδα του 2020 με τίτλο «Στο δρόμο για τη Δ' Ελληνική Δημοκρατία - Η Ελλάδα που παράγει» παρουσίασε σήμερα η Αννα Διαμαντοπούλου.
H υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι η «Γ' Ελληνική Δημοκρατία, η λεγόμενη «Μεταπολίτευση», φαίνεται να έχει κλείσει». «Η Δ' Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται προ των πυλών με αδιαμόρφωτα χαρακτηριστικά», συμπληρώνει η κ. Διαμαντοπούλου και τονίζει ότι καθήκον της πολιτικής τάξης είναι να σχεδιάσει και να εκτελέσει αυτή τη μετάβαση, με γνώμονα τις ερχόμενες γενιές και το εθνικό συμφέρον.
Επιπλέον, κάνει λόγο για «κενό» εξουσίας, σκοπού, νοήματος, οράματος και συνεχίζει: «Όταν οι συμμετρίες καταρρέουν, κανείς δεν γνωρίζει εξ' αρχής τις συντεταγμένες των δεδομένων που θα προκύψουν, ούτε καν οι αυριανοί τους πρωταγωνιστές».
Η υπουργός Παιδείας παρατηρεί ότι «για να μπορέσει η χώρα να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον απαιτείται η ύπαρξη στιβαρής εκτελεστικής εξουσίας που ταυτίζει τη λειτουργία της Δημοκρατίας με την πιστή τήρηση των νόμων».
«Σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτει, «η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές», θα πρέπει να έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά:
1) Να είναι σταθερή και ισχυρή.
2) Εφόσον η ψήφος του λαού οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας, τότε τα κόμματα που την αποτελούν θα πρέπει να έχουν δεδομένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, διάθεση να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και μια αυτονόητη προσήλωση στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα.
3) Στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης η Αριστερά οφείλει να αναλάβει για πρώτη φορά τις ευθύνες της. Δεν προσβλέπω στα κόμματα τα οποία εκφράζουν το μπλοκ της δραχμής, όμως η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει καθαρά και πριν τις εκλογές να πει αν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και υπό ποιές προϋποθέσεις, και να αγκαλιάσει τα «δύσκολα ναι» αντί των «εύκολων όχι».
4) Η κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται σε μακρόπνοη συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα στην ενοποιητική βάση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αναπτυξιακής προτεραιότητας.
5) Η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να επιβάλει τον απολογισμό και έλεγχο των Υπουργών σε μηνιαία βάση από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, γιατί χρειαζόμαστε επιτέλους λογική δέσμευσης σε στόχους, παρακολούθηση και λογοδοσία στο φυσικό χώρο της Δημοκρατίας, που είναι το Κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια η κ. Διαμαντοπούλου θέτει ως άμεσες προτεραιότητες α) τη μείωση τιμών, β) τη ρύθμιση ιδιωτικών δανείων και γ) την υιοθέτηση ενός απλού, δίκαιου φορολογικού συστήματος.
Όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «το να τιμήσουμε απόλυτα την υπογραφή μας και να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα αποτελεί συνθήκη επιβίωσης, αλλά και συνθήκη αξιοπρέπειας». Προσθέτει ωστόσο ότι το Μνημόνιο δεν είναι γραμμένο σε γρανίτη και συνεχίσει: «Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων –τα λεγόμενα δημοσιονομικά ισοδύναμα– πρέπει να εξετάζονται συνεχώς κάτω από τη συνεχή μεταβολή των οικονομικών παραμέτρων».
Παρουσιάζοντας ένα Εθνικό Σχέδιο Προτεραιοτήτων «για την Ελλάδα του 2020» η κ. Διαμαντοπούλου στέκεται στην ανάγκη επιστροφής στην ανάπτυξη, με εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, επιστροφή στην ύπαιθρο με στροφή στο τρίπτυχο «γη, γνώση, τεχνολογία» κ.ά.
Κάνει επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας πως «πολιτικές για τη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής είναι πιο αναγκαίες από ποτέ» και προτείνοντας:
- Κίνητρα για συμμετοχή των ανέργων σε δραστηριότητες κοινωνικής προσφοράς, με στόχο την προσφορά τους στην κοινωνία και τη μη αποκοπή τους από τον παραγωγικό ιστό.
- Ένωση ταμείων (ευγενών και μη) και άμεση ένταξη στο καθεστώς του νόμου όλων των κατηγοριών ασφαλισμένων, χωρίς καμία εξαίρεση, για να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σχολιάζει μάλιστα πως «η απόσυρση της μεταρρύθμισης Γιαννίτση δείχνει τη λογική "αμεριμνησίας και υποκρισίας" που επικράτησε απέναντι ακόμη και στα ίδια μας τα παιδιά».
- Η δημιουργία «Κοινωνικής Τράπεζας» - δομών, πόρων και ανθρώπων και όχι μόνο οικονομικής βοήθειας αλλά και εθελοντικής προσφοράς – η οποία θα συγκεντρώσει όλα τα επιμέρους ποσά που το κράτος διαθέτει για επιδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - μπορεί να είναι μια πειστική απάντηση στα τεράστια ανθρώπινα και κοινωνικά προβλήματα που παράγει η κρίση.
- Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Τέλος, η υπουργός Παιδείας εστιάζει στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και παράλληλα θέτει ως προτεραιότητες την επανεξέταση προνομίων και ευθυνών των βουλευτών, τη διαύγεια στα κόμματα, την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Την παρέμβαση της κ. Διαμαντοπούλου χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οπως είπε, «οι σκέψεις μας διασταυρώνονται σε πολλά σημεία».
«Η πολιτική», πρόσθεσε, «είναι κατ' εξοχήν συλλογική δραστηριότητα και ένα σύγχρονο κόμμα, όπως θέλουμε το ΠΑΣΟΚ, καλείται να λειτουργήσει πρωτίστως ως συλλογικός διανοούμενος».