Αντιδράσεις προκαλεί η σχεδιαζόμενη κατάθεση τροπολογίας για τη ρύθμιση των χρεών των κομμάτων. Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να αναλάβει κάθε βουλευτής της ευθύνες του απέναντι στους πολίτες, ζητεί η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ ο επικεφαλής της Δράσης, Στέφανος Μάνος, υπογραμμίζει πως δεν είναι ούτε λογικό, ούτε ηθικό να επιβαρυνθούν έστω και με ένα ευρώ οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων.
Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμμαχία κάνει λόγο για σκανδαλώδη-τροπολογία, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί, όπως επισημαίνει, παραβιάζει κατά τρόπο κατάφωρο τις αρχές της δημοκρατικής ισονομίας και ισότητας, και κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι στην ουσία επιδιώκουν να χαριστούν τα κεφάλαια των δανείων τους που υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ.
«Η πρακτική της συγκυβέρνησης είναι προκλητική», υπογραμμίζεται, «και επιχειρεί να λύσει τα οικονομικά αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δίνοντας χρήματα στα κόμματα που δεν δικαιούνται κάτω από το τραπέζι και φορτώνοντας τα χρέη των δύο κομμάτων στους Έλληνες φορολογούμενους».
Επιπρόσθετα, με το επιχείρημα ότι «υπάρχει σχέδιο να περάσει με τη μέθοδο του κατεπείγοντος» η επίμαχη τροπολογία, η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τις πολιτικές δυνάμεις «που έχουν την δύναμη κατά τον Κανονισμό της Βουλής, να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει ο κάθε βουλευτής τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες».
Στο ίδιο ύφος ο επικεφαλής της Δράσης Στέφανος Μάνος σημειώνει πως η τροπολογία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία και με αυτή θα ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των κομμάτων προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να οφείλουν περί τα 250 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ποσό το οποίο αδυνατούν να πληρώσουν.
«Τα κόμματα», αναφέρει, «θα δηλώσουν αδυναμία να πληρώσουν και θα υποστούν τις συμβατικές συνέπειες που συνομολόγησαν όταν έλαβαν τα δάνεια». Την ίδια ώρα όμως, «πέφτουν έξω, η μία μετά την άλλη, επιχειρήσεις που, χωρίς να έχουν φταίξει, είναι θύματα της ύφεσης που προκάλεσε το κράτος και τα δύο κόμματα που το διαφεντεύουν. Τα κόμματα, όμως, έπεσαν έξω από την ασωτία των ηγετικών τους στελεχών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι αν, στη σημερινή οικονομική κατάσταση, είναι λογικό και κυρίως ηθικό να επιβαρυνθούν με έστω ένα ευρώ οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Η απάντηση της Δράσης είναι κατηγορηματικά όχι», τονίζει ο κ. Μάνος και για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων προτείνει την αντιγραφή, ως έχει, του σχετικού γερμανικού νόμου.
«Μία απλή αντιγραφή του Γερμανικού νόμου αρκεί», εκτιμά και υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή της πρότασής του, το κόστος για τους φορολογούμενους θα περιοριστεί στο 10% του σημερινού.
«Το πως θα ρυθμίσει η κυβέρνηση (και συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος) το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων είναι μια σαφής ένδειξη του τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια μελλοντική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα γνωρίζουμε αν θα σέβονται τα λεφτά μας ή θα ευλογούν τα γένια τους με τα δικά μας λεφτά», καταλήγει στην παρέμβασή του ο κ. Μάνος.