Χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες για τη μη επίτευξη προόδου, αλλά και με φανερή προσπάθεια υποβάθμισης του οδικού χάρτη για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, παρουσιάζει με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας τη σημερινή εικόνα στο Κυπριακό.
Στην έκθεσή του, η οποία δόθηκε στα μέλη του Σ.Α. και αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών, ο Μπαν Κι-Μουν, κρατάει ίσες αποστάσεις, απευθύνοντας έκκληση προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στο νησί να προχωρήσουν σε «αποφασιστικές ενέργειες» για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.
Ειδικότερα, ο γ.γ. του ΠΗΕ υπογραμμίζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, ειδικά μετά τις δυο συναντήσεις στο «Green Tree». Περιγράφοντας την «παρούσα κατάσταση», μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «παραμένει αδιέξοδο» στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας και πως οι δυο πλευρές «αποδέχθηκαν» την προσέγγιση ότι ένας «συμφωνηθείς αριθμός ατόμων» (δηλαδή έποικοι) θα γίνουν πολίτες της ενιαίας Κύπρου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η συνολική διευθέτηση.
Όσο αφορά το περιουσιακό, σημειώνει την «ανταλλαγή στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη κοινής αντίληψης βασισμένης στις χωριστές τους προτάσεις», όπως αναφέρει, προσθέτοντας ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως η πλήρης συμφωνία στο περιουσιακό εξαρτάται από την εδαφική διευθέτηση και ότι συμφωνούν όπως οι χάρτες και τα στοιχεία θα συζητηθούν στην περίοδο που οδηγεί στην πολυμερή διάσκεψη».
Κάνει επίσης αναφορά στην προοπτική ενσωμάτωσης της λύσης στο δίκαιο της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι αν και οι δύο πλευρές υπέβαλαν προτάσεις, «καμία πλευρά δεν βρήκε τις προτάσεις της άλλης ικανοποιητικές».
Ο Μπαν Κι-Μουν καλεί τις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το παρόν αδιέξοδο στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας και να προχωρήσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα στα ζητήματα του περιουσιακού και της ιθαγένειας.
«Τώρα, είναι η ώρα για μια συμφωνία. Οι εγχώριες, περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες μεταβάλλονται ασταμάτητα. Το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν είναι απεριόριστο και υπάρχουν λίγα που συνηγορούν ότι το μέλλον θα φέρει ευνοϊκότερες καταστάσεις για διευθέτηση», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο.
Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ διευκρίνιζαν με δηλώσεις τους ότι λόγω της «μεγάλης απόστασης» που χωρίζει τις δυο πλευρές και την έλλειψη ουσιαστικών συγκλίσεων στα ζητήματα του περιουσιακού, της διακυβέρνησης και της ιθαγένειας, είναι εμφανής η προσπάθεια του Γ.Γ. να απομακρυνθεί από τον «οδικό χάρτη» που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο, με τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης προς το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου.
Όπως εκτιμάται, ο κ. Ντάουνερ, στην έκθεσή του προς τον Μπαν Κι-Μουν, στο τέλος του τρέχοντος μήνα ή αρχές του επόμενου, θα προτείνει κατά κάποιο τρόπο τη συνέχιση της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως πιθανό να εξαρτηθεί από την τουρκική στάση, επειδή η Αγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου θα σταματήσει η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ