Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων με τη μείωση των δομών τους κατά 30% και εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμη η τελική πρόταση για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.
Ο κ. Ρέππας έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων θα μειωθούν οι υπηρεσιακές μονάδες από 5.427 που είναι σήμερα σε 3.567, ώστε να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι, να διευκολυνθούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο σε χρόνο και αποτελεσματικότητα και να περιοριστεί η γραφειοκρατία.
Τόνισε δε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η μείωση των δομών του κράτους κατά 30% δεν σημαίνει και μείωση των θέσεων. «Η μείωση αφορά τον αριθμό των υπηρεσιακών μονάδων και μόνο», διαβεβαίωσε ο υπουργός.
«Εχουμε μείωση του αριθμού των Γενικών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων και των Τμημάτων κι επόμενο είναι, ένας αριθμός Προϊσταμένων αυτών των μονάδων να μην μπορεί να παραμείνει σε θέση Προϊστάμενου μιας τέτοιας μονάδας, αλλά προβλέψαμε συγκεκριμένα κριτήρια, αντικειμενικά και εκ των προτέρων προσδιορισμένα, για το πώς θα τοποθετηθούν στο νέο διάγραμμα των Υπουργείων οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, πρόσθεσε.
Από τη διαδικασία της αλλαγής των οργανογραμμάτων, εκτός από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να εξαιρεθεί και το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντικό έργο τη νέα δομή των υπουργείων και επανέλαβε ότι «η ανάγκη για ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό, διευκολύνει τους επενδυτές και την υγιή επιχειρηματικότητα, συμβάλλει δραστικά στην ανάπτυξη αποτελεί κοινή πεποίθηση».
Πρόσθεσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα υπάρχει η τελική πρόταση για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο και υποστήριξε ότι η αξιολόγηση, που δεν έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό κράτος, αποτελεί κεντρική μεταρρύθμιση που θα επιλύσει προβλήματα. «Θα είναι μία βάση για την επόμενη κυβέρνηση που θα μπορεί να την αξιοποιήσει» για την αναμόρφωση του κράτους, είπε ο υπουργός.
Σε σχετική ερώτηση, για την παρουσία Γάλλων στις επιτροπές αξιολόγησης, ο κ. Ρέππας απάντησε: «Θα συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, και εκπρόσωποι του Γαλλικού Κράτους, όχι στην αξιολόγηση αυτή καθεαυτή, αλλά έχουν αναλάβει καθήκοντα να είναι σε στενή επαφή με εμάς, με τις ομάδες αξιολόγησης, προκειμένου να παρακολουθούν και να κάνουν χρήσιμες παρατηρήσεις». Είπε ακόμη ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα αξιολόγησης από ιδιωτικές εταιρείες.
Κωδικοποίηση των δικαιωμάτων
«Το κράτος λειτουργεί για τον πολίτη και πρέπει να υπάρχει ο αναγκαίος σεβασμός», σημείωσε ο υπουργός δίνοντας στη δημοσιότητα την κωδικοποίηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των πολιτών.
Ο κ. Ρέππας είπε ότι οριοθετείται το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς αν ο πολίτης γνωρίζει τα δικαιώματά του δεν θα επαιτεί ούτε θα υφίσταται μοιρολατρικά τις συνέπειες μίας κακοδιοίκησης, ενώ ο υπάλληλος θα ασκεί τα καθήκοντά του και δεν θα κάνει κατάχρηση των αρμοδιοτήτων του.
Πρόσθεσε ότι η έγκυρη και σωστή πληροφόρηση του πολίτη συμβάλλει στη μείωση της ταλαιπωρίας του και την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι η αξία της κωδικοποίησης θα διευκολύνει τα όργανα ελέγχου με ουσιαστικό έλεγχο.
Μάλιστα, σύντομα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ανεβάσει στην ιστοσελίδα του τον κώδικα δικαιωμάτων του πολίτη και παράλληλα θα τυπωθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο.
Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμος και ο Κώδικας Δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ