Παραιτείται από το ΥΠΟΙΚ ο Ευ. Βενιζέλος μόλις εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 20:40
UPD:15/03/2012 11:08

«Δεν μπορώ να συνεχίσω να παίζω ένα διπλό ρόλο. Εφόσον αναλάβω και μόλις αναλάβω τα καθήκοντα του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος αυτής της Βουλής, πρέπει να αφοσιωθώ στα καθήκοντα αυτά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

A- A A+

Την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών μόλις αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Alpha.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εν όψει της εκλογικής διαδιακασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 18 του μηνός, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει: «Μόλις κλείσει ο κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, έχω την υποχρέωση να οδηγήσω το κόμμα στις εκλογές με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Νομίζω δε, ότι η παρουσία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, τα έφερε η τύχη έτσι και κυρίως τα έφερε η επιθυμία του ελληνικού λαού να επωμιστεί θυσίες, ή η ανοχή του, ή η συμπαράστασή του, η αγωνία του, έτσι ώστε να κλείσει ο κύκλος αυτός με ένα πολύ σημαντικό γεγονός, με την αλλαγή των όρων του δημοσίου χρέους, με την ελάφρυνση των νέων γενιών από ένα τεράστιο βάρος».

Στην επισήμανση της δημοσιογράφου, ότι αυτό σημαίνει την παραίτησή του από το υπουργείου την Κυριακή ή Δευτέρα, πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να συνεχίσω να παίζω ένα διπλό ρόλο. Εφόσον αναλάβω και μόλις αναλάβω τα καθήκοντα του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος αυτής της Βουλής, πρέπει να αφοσιωθώ στα καθήκοντα αυτά».

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, σημείωσε όμως πως το θέμα «έχει συζητηθεί, θα συζητηθεί, θα γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο και με τον πιο, αν θέλετε, ομαλό και αξιόπιστο τρόπο και για τους εταίρους μας».

Σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών, επισήμανε πως δεν είναι εξουσιοδοτημένος να κάνει μια τέτοια ανακοίνωση, αλλά πρόσθεσε πως «πλησιάζουμε νομίζω τώρα προς τις εκλογές. Έχουμε μπροστά μας 6–7 εβδομάδες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε πως «αυτό το διάστημα είναι ένα διάστημα εξαιρετικά ελπιδοφόρο γιατί πρέπει να ξαναφτιάξουμε την παράταξη». Τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια συσπείρωση, μια αναπτέρωση του ηθικού. «Πρέπει να σπάσουμε αυτό τον φραγμό που πάνε να μας βάλουν, της σιωπής και της ακινησίας» πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές κατά της Αριστεράς: «Δεν πρέπει να φοβηθεί κανείς διάφορους άλλων κομμάτων, οι οποίοι δυστυχώς εφαρμόζουν ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές, παρ’ ό,τι προέρχονται από την Αριστερά πολλοί απ’ αυτούς, οι οποίοι θέλουν να καταστήσουν, αν θέλετε, πεδίο βίαιης αντιπαράθεσης τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες».

Αφού χαρακτήρισε την προσεχή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ γιορτή συμμετοχής και ευκαιρία «νομιμοποίησης» της παράταξης, ενώ ερωτηθείς τι θα κάνει με αυτούς που δεν ψήφισαν το μνημόνιο απάντησε: «Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι οποίοι είχαν μια ατυχή στιγμή». Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της πρώην υπουργού Εργασίας και ανεξάρτητης πλέον βουλευτού Λούκας Κατσέλη, χωρίς να την κατονομάσει: «Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι διέρρηξαν τους δεσμούς τους με την παράταξη και μεταξύ αυτών και άνθρωποι οι οποίοι παίξανε πολύ μεγάλο ρόλο και στην διαμόρφωση της προεκλογικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ το 2009 και στις προγραμματικές υποσχέσεις του 2009 και στην διαχείριση της πορείας προς το μνημόνιο και του πρώτου μνημονίου, αλλά δεν θέλω να κάνω σχόλια τώρα».

Ερωτηθείς αν θα έβλεπε μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση χωρίς να ξέρουμε τι θέλει ο ελληνικός λαός», επέκρινε τον Αντώνη Σαμαρά για πολιτικά παιχνίδια παλαιάς κοπής, καταλογίζοντάς του διφορούμενη στάση, και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, να είμαστε πρώτοι, να έχουμε τον καθοριστικό λόγο, ο ελληνικός λαός θα κρίνει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς θέλουμε μια λύση, η οποία θα είναι υπεύθυνη και προοδευτική».

Αναφερόμενος στο πρώτο μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, εντόπισε παραλείψεις, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως «έπρεπε εξαρχής να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους». Ωστόσο, επισήμανε πως «η κυβέρνηση ανίχνευε μια άγνωστη περιοχή» και πως και οι εταίροι της Ελλάδας «δεν είχαν συνειδητοποιήσει το βάθος και την ένταση της κρίσης». Όπως είπε, όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών «άρχιζε μια μεγάλη διαπραγμάτευση προκειμένου στην πραγματικότητα να γίνουν πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν από την αρχή, από το πρώτο μνημόνιο. Και εάν δείτε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο πρώτο πρόγραμμα και το δεύτερο πρόγραμμα, θα αντιληφθείτε, ίσως, τι έπρεπε να έχουν σκεφθεί οι εταίροι μας και τι θα έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή, από τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο του 2010». Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε έντονα τους χειρισμούς στον τομέα της οικονομίας επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, υπογραμμίζοντας πως «εάν το 2008 λαμβάνονταν κάποια ελάχιστα μέτρα διορθωτικά για να ανασχεθεί η κατάσταση, για να ανασχεθεί το έλλειμμα θα είχαμε αποφύγει πολύ χειρότερα». Στη συνέχεια επανήλθε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως «και στη συνέχεια όταν μπήκαμε πια στο περιβόητο μνημόνιο, στο πρώτο πρόγραμμα, είχε μια αμφιθυμία η κοινωνία, η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα. Δεν εφαρμόσαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές με ταχύτητα και αποφασιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα που έχει ανακύψει με το ενδεχόμενο αποζημίωσης των μικροεπενδυτών που υπέστησαν ζημιές λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων που κατέχουν στο πλαίσιο του PSI, ο κ. Βενιζέλος, αφού σημείωσε πως «έχει αγωνιστεί πάρα πολύ για το θέμα των φυσικών προσώπων», επανέλαβε την αντίθεση του Eurogroup σε κάτι τέτοιο γιατί έχουν εμφανιστεί ομολογιούχοι σε άλλες χώρες οι οποίοι δημιουργούν ζητήματα νομικών ευθυνών και ζήτησε «να σταματήσει αυτή η συζήτηση τώρα, να ολοκληρώσουμε το PSI, να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος». «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακυκλώνουμε ιστορικά αυτή τη συζήτηση, χαϊδεύουμε αυτιά χωρίς να μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή