Στον οικισμό του δήμου Ύδρας, ο οποίος έχει αρχαιολογικό και μνημειακό χαρακτήρα, δεν επιτρέπεται η ανέγερση νέων κτισμάτων, παρά μόνο η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων, η αποκατάσταση ερειπωμένων, όπως, επίσης, επιτρέπεται και η ανοικοδόμηση στα ακίνητα εκείνα που αποδεικνύεται τεκμηριωμένα ότι προϋπήρξαν κτίσματα και όλα αυτά υπό τον όρο ότι θα έχει προηγηθεί σχετική άδεια τού υπουργείου Πολιτισμού.
Αυτό έκρινε το Ε' τμήμα τού Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δεχόμενο την εισήγηση τής συμβούλου Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, και έκανε δεκτή την αίτηση τής «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και τού «Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας - Η Υδραία Φώκια».
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε ως παράνομη την από 1.12.2006 απόφαση τού υπουργού Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η ανέγερση 9 διώροφων κατοικιών, συνολικού εμβαδού 698 τ.μ., στη θέση Αυλάκι (λόφος Αγ. Αθανασίου) του δήμου Ύδρας, καθώς δεν προηγήθηκε η προβλεπόμενη νομοθετικά έρευνα για το εάν προϋπήρχε κτίσμα στο επίμαχο οικόπεδο.
Οι δικαστές στην απόφασή τους υπογραμμίζουν ότι «ολόκληρος ο οικισμός της Ύδρας έχει μνημειακό χαρακτήρα και είναι προστατευόμενος νομοθετικά από το έτος 1962». Μάλιστα, με τον μεταγενέστερο αρχαιολογικό νόμο 3028/2002, δεν καταργήθηκε το αυστηρότερο αυτό καθεστώς προστασίας που είχε επιβληθεί, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Κατόπιν αυτών οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκρίθηκε η ανέγερση συγκροτήματος των 9 κατοικιών μέσα στον οικισμό της Ύδρας με υπουργική απόφαση, χωρίς, όμως, προηγουμένως να έχει ερευνηθεί εάν στο οικόπεδο προϋπήρχε κτίσμα. Έτσι, η έγκριση αυτή είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ