Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώνοντας παράλληλα την παραίτηση του Ευ. Βενιζέλου από τη θέση αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών.
«Η ελληνική οικονομία κινείται σε πιο στέρεο έδαφος και εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικών προοπτικών», σημείωσε ο κ. Παπαδήμος. Αναγνώρισε παράλληλα ότι ελήφθησαν «δύσκολες αποφάσεις με επώδυνες συνέπειες για μεγάλο μέρος της κοινωνίας», αλλά απαραίτητες, όπως είπε, για τη σταθερότητα και τη θέση της χώρας στο ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την ειλικρινή συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι επιτέλεσε με επιτυχία το καθήκον του, σε δύσκολες συνθήκες. «Είχαμε πολύτιμη συνεργασία στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και εξαιρετική συνεργασία», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.
Λαμβάνοντας το λόγο, στην τελευταία του συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπαδήμο για τα θετικά του λόγια σημείωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε σε δύσκολες συνθήκες και δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».
Τα συγχαρητήρια του στο νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, στην παρέμβασή του, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «είναι αμοιβαίος ο σεβασμός», για να προσθέσει ότι «αυτή η κυβέρνηση αφήνει ως κληρονομιά την εθνική συνεννόηση».
Επί τάπητος ανάπτυξη και ενεργειακά θέματα
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, βρέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Στο νομοθέτημα, που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, πρόκειται να ενσωματωθούν επίσης διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην ενεργοποίηση προβλέψεων του νέου Μνημονίου καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας προσωπικής εταιρείας.
Την Τετάρτη, σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πρόκειται να τεθεί προς έγκριση άλλο ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, την ρύθμιση θεμάτων για το λεγόμενο Ψηφιακό Μέρισμα, ζητήματα τηλεπικοινωνιών καθώς και επί μέρους διατάξεις που θα ρυθμίζουν νομοθετικά ζητήματα διαφόρων υπουργείων.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2050 και την σύσταση επιτροπής η οποία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ενημέρωσε ακόμη ότι προχωράει το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη που είναι υποχρέωση από το Μνημόνιο, αλλά και για τις διαδικασίες πώλησης τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη να εκφράζει την διαφωνία του.
Ο κ. Ξυνίδης διαφώνησε και με την ικανοποίηση του αιτήματος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μονή Πεντέλης. «Αυτή είναι η δουλειά της Εκκλησίας; Δεν έχουμε πάθει από τις μπίζνες της;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το θέμα, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ζητήματα αναδάσωσης και ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενέστερα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Συζήτηση έγινε και για τα θέματα των αγωγών φυσικού αερίου που διέρχονται από την Ελλάδα και ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη προώθηση του ΤΑΡ και του ITGI. Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα ικανοποιείται και από τους δυο αγωγούς, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα μιας τρίτης οδού, Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα.
Στη συζήτηση παρενέβη, κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο οποίος είπε ότι αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Το υπουργικό συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για το πρόβλημα επιβάρυνσης του ισολογισμού της ΔΕΗ, ύψους 1,8 δισ. εξαιτίας των επισφαλειών και δικαστικών αποφάσεων από ιδιωτικές εταιρείες παρόχων ενέργειας.
Τη συνεδρίαση απασχόλησαν και τα βίαια επεισόδια στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, με τον Πρωθυπουργό να ζητεί την επιτάχυνση των σχετικών ερευνών, αλλά και την τιμωρία των πρωταγωνιστών τους από τη Δικαιοσύνη http://www.naftemporiki.gr/sports/story?id=2152976 .
«Την επόμενη εβδομάδα η ημερομηνία των εκλογών»
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, δήλωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.
Τα δύο-τρία Σαββατοκύριακα που είναι υποψήφια, είναι γνωστά, ανέφερε ο κ. Καψής, ωστόσο αυτό που θα καθορίσει την τελική ημερομηνία είναι το νομοθετικό έργο, καθώς, όπως εξήγησε πρέπει να προλάβουν να ψηφιστούν πρώτα ορισμένα σημαντικά νομοσχέδια.
Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως δεν θα είναι μια «κανονική» προεκλογική περίοδος, «γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να προχωράει τις δουλειές της» και «απμένουν ακόμα πάρα πολλά ζητήματα να λυθούν και όπως έχουμε πει θα είναι μια προεκλογική περίοδος εργασίας».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τα σενάρια περί πιθανής συμμετοχής του Λουκά Παπαδήμου στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας, ο κ. Καψής αρκέστηκε να πει ότι «ασφαλώς είναι μια προσωπικότητα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «δεν είναι αυτό το διακύβευμα των εκλογών». «Ο ελληνικός λαός», είπε, «έχει μπροστά του πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί το μέλλον του και θα πρέπει να μείνουμε σε αυτές. Ας μην μπλέξουμε τα πραγματικά διλήμματα με άλλα ζητήματα που δεν είναι της στιγμής».
Όσο για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Οικονομικών για τον εναπομείναντα χρόνο της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «σήμερα ή αύριο θα μάθουμε το όνομα του νέου υπουργού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ