Τη θέση πως «τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, όπως καταγράφηκαν, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» εξέφασε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής η Στέλλα Μπαλφούσια, πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της ανεξάρτητης Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.
«Δεν δέχομαι καθόλου την άποψη ότι έχει φουσκώσει το έλλειμμα με κάποιον τρόπο» ανέφερε, απορρίπτοντας της καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος σαν μη σοβαρούς ισχυρισμούς.
Κατά την κ. Μπαλφούσια, οι ελληνικές κυβερνήσεις «συστηματικά έκαναν προβλέψεις οι οποίες δεν ήταν ρεαλιστικές - και αυτό ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα. Συστηματικά προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ περισσότερη απ' όσο μπορούσε κανείς να αναμένει, ελλείμματα χαμηλότερα και καλύτερες επιδόσεις». Το 2009, η πρόβλεψη του Γιάννη Παπαθανασίου για έλλειμμα 6%, όπως απεστάλη στη Eurostat την 4η Οκτωβρίου, υπήρξε για την μάρτυρα μια «κακή πρόβλεψη» - αν και η κα Μπαλφούσια αρνήθηκε να εκτιμήσει αν αποτελούσε και «πρόθεση εξαπάτησης».
Σε κάθε περίπτωση, «οι συνέπειες είναι θλιβερές και τις πληρώνουν όλοι, αλλά αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι ότι η Στατιστική Υπηρεσία και όλες αυτές οι υπηρεσίες, είναι ένα μέρος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και αντανακλά τις γενικότερες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αυτό το κομμάτι της δημόσιας διοίκησης εξετέθη στο εξωτερικό - και απεκαλύφθη το μέγεθος του προβλήματος, όπως αποκαλύπτονται προβλήματα και σε τόσες άλλες πλευρές της δημόσιας διοίκησης».
Ερωτηθείσα εάν οι ΔΕΚΟ εντάχθηκαν στο έλλειμμα με βάση τα απαιτούμενα επιστημονικά κριτήρια, η μάρτυρας εκτίμησε πως «η δουλειά έγινε σωστά» και πως «αυτά είναι θέματα τεχνικά τα οποία πρέπει ως τέτοια να αντιμετωπίζονται. Είναι λυπηρό που τα έχουμε αναγάγει σε θέματα πολιτικής διαμάχης ή ό,τι άλλο μπορεί να πεις κανείς, χωρίς να είναι».
Ερωτηθείσα επίσης, εάν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ δικαιούντο να διαμορφώνουν άποψη για τον τρόπο καταγραφής των δημοσιονομικών στοιχείων (ζήτημα με το οποίο εγκαινιάστηκε η διαμάχη στους κόλπους της Αρχής), η κ. Μπαλφούσια απάντησε πως το προϊόν των στατιστικών στοιχείων, παράγεται απ' τους υπαλλήλους και «το μόνο που μπορούν να κάνουν τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, είναι να εξασφαλίσουν ότι γίνεται σωστή δουλειά. Δεν μπορούν να έχουν άποψη. Δεν μπορεί κανείς να πει «μας έφεραν ένα νούμερο, είναι 12, ας ψηφίσουμε αν το δεχόμαστε ή όχι». Αυτό είναι αστείο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ