ΛΥΘΗΚΕ πριν από περίπου μία ώρα και μετά από 39 ολόκληρες ημέρες, η πολιορκία του Ναού της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ, μετά από μία μεγάλη διεθνή πρωτοβουλία στην οποία μείζονα ρόλο και λόγο είχε η Ελλάδα. Οι 120 Παλαιστίνιοι μαχητές που ήταν επί πέντε εβδομάδες μέσα στον Ναό άρχισαν να βγαίνουν ένας-ένας στις 7 το πρωϊ.
Πρώτη, ήταν η ομάδα των δεκατριών που με βάση τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ, θα μεταφερθούν προσωρινά στην Κύπρο και κατόπιν σε κάποια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη, το λεωφορείο που τους μεταφέρει βρίσκεται καθ'οδόν για το αεροδρόμιο όπου θα επιβιβαστούν σε βρετανικό αεροσκάφος με προορισμό τη Λάρνακα και το οποίο αυτήν την ώρα βρίσκεται εν πτήσει από την Κύπρο προς το Ισραήλ.
Ο κάθε ένας από τους Παλαιστινίους που βγαίνει συνοδεία ιερέα του Ναού, αλλά και των διαπραγματευτών περνά από εξονυχιστικό έλεγχο με ανιχνευτή μετάλλων.
Η δεύτερη ομάδα των 26, θα μεταφερθεί στη Γάζα για ανάκριση και κατόπιν στις φυλακές. Γύρω από τον Ναό υπάρχουν εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, αλλά και δεκάδες Παλαιστίνιοι στους οποίους δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Της άρσης της πολιορκίας, είχε προηγηθεί συμφωνία για την προσωρινή μεταφορά στην Κύπρο με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 13 Παλαιστινίων για τους οποίους το Ισραήλ απαιτούσε είτε να συλληφθούν είτε να απελαθούν οριστικά από τη χώρα. Οι 13 θα χωριστούν και θα προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, ήτοι στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Μαραθώνιο διαβουλεύσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, το ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, τον προεδρεύοντα της Ενωσης υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέ Πικέ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη.