Κάλεσμα για τη λήψη «αποτελεσματικών μέτρων σε εθνική κλίμακα και διεθνή συνεργασία» για την αντιμετώπιση της πυρηνικής τρομοκρατίας απηύθυναν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια στη Σεούλ στο τελικό τους ανακοινωθέν.
Όπως επισημαίνεται η πυρηνική απειλή αποτελεί «μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια» του πλανήτη.
«Για να ηττηθεί αυτή η απειλή απαιτούνται αποφασιστικά μέτρα σε εθνική κλίμακα, αλλά και διεθνής συνεργασία, με δεδομένες τις παγκόσμιες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της», υπογραμμίζεται στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.
Οι 53 χώρες που συμμετείχαν επισήμαναν την «ευθύνη των κρατών, σύμφωνα με τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις τους, να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των πυρηνικών υλικών». Ο όρος αυτός περιλαμβανει όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά όπλα και στα πυρηνικά εργοστάσια τα οποία ελέγχουν οι αρχές κάθε κράτους.
Τα μέτρα αυτά «δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των κρατών να παράγουν και να χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς», όπως επισημαίνεται.
Απευθυνόμενος στη σύνοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά «κακά στοιχεία» που απειλούν να συγκεντρώσουν και να χρησιμοποιήσουν «επικίνδυνο πυρηνικό υλικό».
«Δεν χεριάζεται πολύ, μόνο λίγο από αυτά τα υλικά για να σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι και αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι η πραγματικότητα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι».
«Η ασφάλεια του κόσμου εξαρτάται από τις πράξεις μας», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη σκιά της σχεδιαζόμενης εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.
Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται ότι θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο για ειρηνικούς σκοπούς, ωστόσο πολλές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πυραυλική δοκιμή που παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Εκπρόσωπος του βορειοκοερατικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η εκτόξευση θα προχωρήσει κανονικά ενώ χαρακτήρισε «συγκρουασιακή» τη στάση του Ομπάμα.