Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατετέθη από τον υπουργό Επικρατείας Π.Καψή το σχέδιο νόμου για την πλήρη θεσμική ανεξαρτησία και αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΕΡΤ.
Στόχος, διευκρίνισε ο κ. Καψής, είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος από τώρα και να διευκολυνθεί η επόμενη κυβέρνηση στις τελικές της αποφάσεις. Όπως σημείωσε, δεν υπάρχει «καμία εγγύηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά είναι σαφής ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης, που είναι όσο γίνεται να προετοιμάσει περισσότερο το έργο της».
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΡΤ, πρόσθεσε ο υπουργός, προετοιμάστηκε από επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και όπως επεσήμανε, η σημαντικότερη καινοτομία που εισάγει, αφορά τη συγκρότηση Ανεξάρτητου Εποπτικού Συμβουλίου με εννεαετή θητεία, το οποίο θα διοικεί τη Δημόσια Τηλεόραση και θα εκπονεί δεκαετές στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξή της. Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου περιλαμβάνεται και ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση ετήσιου σχεδίου δράσης με συγκεκριμένους στόχους και δείκτες και θα λογοδοτεί στο Εποπτικό Συμβούλιο. Επιτροπή Δεοντολογίας θα επιλαμβάνεται της λειτουργίας, ενώ επιπλέον καθιερώνεται ο θεσμός του Μεσολαβητή για να αντιμετωπίζονται καθημερινά ζητήματα με τους πολίτες.
Ο κ. Καψής ανέφερε και ορισμένα στοιχεία για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραπέμποντας για πληρέστερο αναλυτικό απολογισμό στη Διοίκηση της εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, διαπιστώθηκαν μεγάλα περιθώρια μείωσης του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ, έγινε σημαντικός περιορισμός στις λειτουργικές δαπάνες και μείωση των εξόδων, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα που ήταν 10 δισ. τον Δεκέμβριο του 2009, μετατράπηκε σε πρωτογενές πλεόνασμα 63 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011. Το ίδιο διάστημα το προσωπικό μειώθηκε κατά 1.300 άτομα. Τέλος, όπως αναφέρθηκε, επεστράφη μέσω της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης το τέλος που κατεβλήθη και δεν αξιοποήθηκε εξαιτίας της απεργίας και παράλληλα μειώθηκε κατά 1/3 το κόστος των εξωτερικών παραγωγών.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ