Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη μετά τη δήλωση - απάντηση του καθηγητή στην κριτική που δέχθηκε για τους χειρισμούς στο θέμα του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, όπου μεταξύ άλλων άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2157778 .
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή του νόμου, ζητώντας παράλληλα να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για το 2012.
Προηγουμένως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους, υπήρξε εξαίρεση μόνο για τον προϋπολογισμό του 2012.
«Η σαφής και κατηγορηματική οδηγία του Πρωθυπουργού είναι ότι ο νόμος για την Παιδεία θα εφαρμοστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Καψής παραπέμποντας στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον υπουργό Παιδείας (προχθές), για να προσθέσει: «Η Επιτροπή (σ.σ. με τη συμμετοχή πρυτάνεων και στελεχών του υπουργείου) που συγκροτήθηκε, έχει στόχο απλώς να διερευνήσει τρόπους για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου και η μόνη εξαίρεση που δόθηκε μετά από συζήτηση που έγινε και με άλλους παράγοντες του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφορά το ζήτημα των προϋπολογισμών του 2012», όπου όπως είπε, τίθεται «ένα ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης μεγάλων οικονομικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων και γι αυτό δόθηκε αυτή η δυνατότητα, η οποία σχετίζεται και με το "κούρεμα" των διαθεσίμων που έχουν τα Πανεπιστήμια». «Υπήρξε σημαντικό πρόβλημα και έπρεπε να δοθεί μια άμεση τέτοια απάντηση», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση και η οδηγία του Πρωθυπουργού είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου.
Γ. Μπαμπινιώτης: Η τακτική εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ απέτυχε
Mιλώντας το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, o υπουργός Παιδείας υποστήριξε πάντως ότι «η τακτική της εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ απέτυχε παταγωδώς», ενώ άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.
Ερωτηθείς αν η διαφωνία του αυτή με τη μέχρι πρότινος πολιτική του υπουργείου συνιστά μομφή κατά της προκατόχου του, Αννας Διαμαντοπούλου, ο κ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε πως δεν πρόκειται παρά για την «περιγραφή της πραγματικότητας», προσθέτοντας πως «όσο κρύβουμε τις πραγματικότητες αφήνουμε ανοιχτά τα προβλήματα».
Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος καλεί τους πρυτάνεις να εφαρμόσουν το νόμο. «Μιλάω τόσο αυτονόητα και απλά ώστε εκπλήσσομαι όταν αυτή η πραγματικότητα διαστρέφεται και λογίζεται ως μη εφαρμογή του νόμου», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Πολιτεία «δεν μπορεί να εκβιάζει και να απειλεί τα Πανεπιστήμια ότι δεν θα τα χρηματοδοτήσει εάν δεν εφαρμόσουν το νόμο». «Μπορεί με απειλές να λειτουργήσει η εφαρμογή ενός νόμου;», διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως παραμονές εκλογών δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε μια ηρεμία στα ΑΕΙ και «να μην μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα με ηρεμία».
Σε ερώτηση εάν ισχύει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα η παρουσία του στο υπουργείο εάν δεν έχει τη στήριξη των ανθρώπων που τον κάλεσαν να αναλάβει καθήκοντα.
Κ. Αρβανιτόπουλος: Κανένα πισωγύρισμα
«Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εφαρμόσει το νόμο χωρίς καμία παρέκκλιση», ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ό,τι επιφυλάξεις, αμφιβολίες, ενστάσεις υπήρχαν από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αυτές πήραν την οδό της προσφυγής στο ΣτΕ και η Επιτροπή που συγκροτήθηκε δεν θα μπορούσε να έχει εντολή να διερευνήσει θέματα για τα οποία θα αποφανθεί το ΣτΕ, εξήγησε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Η Επιτροπή», συνέχισε, «έχει μια και μόνο εντολή: να μελετήσει ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πλήρη εφαρμογή του Νόμου και μοναδικό της καθήκον είναι να μας δώσει ένα πόρισμα εντός μηνός για το πώς θα προχωρήσουμε στην εκλογή των Συμβουλίων». Πλέον, διεμήνυσε, η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσει ένα τέτοιο κλίμα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου.
«Δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα, καμία οπισθοδρόμηση», υποστήριξε ο κ. Αρβανιτόπουλος και αφού σημείωσε ότι στα Πανεπιστήμια οι προϋπολογισμοί του 2012 βάσει του νέου νόμου θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί και κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας από τα Συμβούλια, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του κ. Μπαμπινιώτη -η οποία όπως επεσήμανε, ήταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό- έτσι ώστε μόνο γι αυτό το χρόνο, οι Σύγκλητοι που έχουν ήδη εγκρίνει τους προϋπολογισμούς, να τους υποβάλουν στο υπουργείο Παιδείας για να διευκολυνθούν τα Ιδρύματα και να μην υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του εκπαιδευτικού τους έργου.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο, με τον κ. Μπαμπινιώτη να διευκρινίζει ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού για να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να έχουν τα πανεπιστήμια πρόσθετη χρηματοδότηση, μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους.
Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, συγκροτείται επιτροπή από πρυτάνεις και στελέχη του υπουργείου, της οποίας τα μέλη έως τις 15 Μαΐου θα μελετήσουν τυχόν βελτιώσεις του νόμου.
Οι χειρισμοί του κ. Μπαμπινιώτη στο θέμα προκάλεσαν την αντίδραση της πρώην υπουργού Παιδείας -και νυν Ανάπτυξης- Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία σε δήλωσή της την Τετάρτη, επεσήμανε ότι «ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από πρωτοφανή πλειοψηφία της Βουλής, εφαρμόζεται ήδη σε επτά ΑΕΙ και εμποδίζεται συστηματικά από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες από την αρχή τον πολέμησαν».
Ωστόσο όπως εκτίμησε η υπουργός, «οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, θα αντισταθούν στις γνωστές πιέσεις και συντεχνίες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε όλοι αντιληφθεί τις συμπεριφορές και τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ ως χώρα».
Σκληρή κριτική στον Γ. Μπαμπινιώτη άσκησε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Η υποχώρηση που ετοιμάζει ο νέος υπουργός Παιδείας και η αναστολή της ισχύος του εξυγιαντικού νόμου (για τα ΑΕΙ), που επιτέλους με καθυστέρηση πολλών ετών ψήφισε η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι μόνο ένα τραγικό λάθος που γυρίζει την Παιδεία πίσω. Είναι και ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και το χειρότερο, πρόσθεσε, είναι ότι το μήνυμα αυτό εκπέμπεται παραμονές των εκλογών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2157729 .
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναφέρει πως οι μαζικοί και συλλογικοί αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας που δεν επέτρεψαν να εφαρμοστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημιουργούν πλέον ρήγματα και τριγμούς ανάμεσα στα μέλη και τα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ «αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το φανατισμό της κ. Διαμαντοπούλου ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Ο Συνασπισμός δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει αυτούς τους αγώνες και θα παλέψει «μαζί με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που ασφυκτιά για την ανατροπή όλων των μνημονιακών επιλογών των κυβερνήσεων».