«Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ αντιμετωπίστηκε θετικά» και «τα Ιδρύματα θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα από τον προϋπολογισμό τους μέχρι τον Ιούλιο. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης με τροπολογία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή 6 Απριλίου, θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση στο υπουργείο Παιδείας, η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. Το πόρισμα της Ομάδας θα υποβληθεί μέχρι τη 15η Μαΐου.
Σε κοινή ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή υπουργού, Κ. Αρβανιτόπουλου, γνωστοποιείται εξάλλου ότι η Ομάδα Εργασίας διευρύνεται με τη συμμετοχή των προέδρων του ΤΕΙ Καλαμάτας, κ. Ανδρέα Κανάκη και του ΤΕΙ Σερρών, κ. Δημητρίου Πασχαλούδη, του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Νικολάου Σταυρακάκη και του προέδρου της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, κ. Ιωάννη Τσάκνη, καθώς και του καθηγητή Γ. Παγουλάτου.
Πάντως, σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ανήκουν στην Κίνηση «Σύνδεσμος Καθηγητών», χαρακτηρίζουν «πρόσχημα» τις κινήσεις που γίνονται από τον υπουργό Παιδείας για εκτόνωση της κρίσης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρουν, «δεν είναι δυνατό να καλούνται οι πρυτάνεις που πρωτοστατούν στη μη λειτουργία του νόμου να υποβάλουν προτάσεις για τις "δυσλειτουργίες" του» και καταλογίζουν στον υπουργό ότι παραβλέπει πως «η υποτιθέμενη αδυναμία εφαρμογής του νόμου οφείλεται στη βία που ασκήθηκε και ασκείται προκειμένου να ματαιωθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και να εμποδιστεί η αυθεντική έκφραση της θέλησης της πανεπιστημιακής κοινότητας». «Σε κάθε περίπτωση», προσθέτουν, «ενδεχόμενη τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του νόμου προϋποθέτει την εφαρμογή του, ώστε να εντοπιστούν στην πράξη οι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την υλοποίηση των προβλέψεων του», και καταλήγουν:
«Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας είναι να εφαρμόζει τους νόμους που η ίδια θεσπίζει και, πολύ περισσότερο, τους νόμους που με διακομματική συναίνεση κι ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίζει το Κοινοβούλιο».