Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναστέλλει την παροχή βοήθειας ύψους τουλάχιστον 13 εκατ. δολ. -σε σύνολο 140 εκατ. δολαρίων ετησίως- προς το Μάλι μετά το πραξικόπημα του περασμένου μήνα στη χώρα, όπως ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η διακοπή της βοήθειας αφορά στους τομείς της υγείας, της κατασκευής σχολικών κτηρίων και της αγροτικής παραγωγής.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία θεωρεί το Μάλι σημαντικό εταίρο στις προσπάθειες καταπολέμησης του ισλαμικού εξτρεμισμού στην περιοχή, προειδοποίησε ότι η πολιτική κρίση στην αφρικανική χώρα θέτει σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα.
Ο νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύει την παροχή βοήθειας «προς την κυβέρνηση όποιας χώρας η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της οποίας ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα».
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αναστολή μέρους της βοήθειας προς το Μαλί μία ημέρα αφότου κάλεσε τους ηγέτες του πραξικοπήματος να παραδώσουν την εξουσία σε πολιτικούς. Παρόμοια έκκληση απηύθυνε ο ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ οι αντάρτες του Εθνικού Κινήματος Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA), μιας σημαντικής παράταξης των εξεγερμένων τουαρέγκ στο Μαλί, ανακοίνωσαν στο μεταξύ χθες βράδυ μονομερώς το τέλος των «στρατιωτικών τους επιχειρήσεων» στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Η απόφαση αυτή ελήφθη «μετά την πλήρη απελευθέρωση της επικράτειας του Αζαουάντ και λόγω (...) του αιτήματος της διεθνούς κοινότητας, ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και κρατών της περιοχής».
Το κίνημα «καλεί (...) τα κράτη της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα να υπερασπιστεί το λαό του Αζαουάντ από κάθε επίθεση του Μαλί», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters