Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, με τους συνηγόρους του να θέτουν σειρά νομικών ζητημάτων για τη σύλληψη και κράτησή του, καθώς και θέμα παραβίασης της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Λίγο πριν μπει στο γραφείο του ανακριτή, ο πρώην υπουργός ευχήθηκε χρόνια πολλά στους δημοσιογράφους και τους ζήτησε συγνώμη που ήρθαν Δευτέρα του Πάσχα στην Ευελπίδων.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος υπέβαλε υπόμνημα, ενώ θα απαντήσει και στις ερωτήσεις που θα του τεθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζει ότι η προμήθεια των υποβρυχίων αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ και μάλιστα ζητεί να κληθούν ως μάρτυρες τα μέλη του. Όσον αφορά την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων ΤΟR M1, σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνηγόρους του, θα επιφυλαχθεί να λογοδοτήσει σε άλλη χρονική στιγμή επικαλούμενος την ογκωδέστατη δικογραφία.
Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην υπουργού, και στην οποία εκφράζονται οι νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων (κ.κ. Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια) γίνεται λόγος για «θεαματικό» ή «θεατρικό» τρόπο που εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης κατά του εντολέα τους το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν προηγήθηκε κλήση του πελάτη τους σε απολογία.
«Το ένταλμα σύλληψης και προσαγωγής εκτελέστηκε με θεαματικό (θεατρικό) τρόπο την Μ. Τετάρτη 11.4.2012. Διευκρινίζεται ότι δεν είχε προηγηθεί κλήση προς απολογία του κ. Τσοχατζόπουλου, πράγμα που ποινικοδικονομικά στασιάζεται εντόνως μέσα στη θεωρία και στην πράξη. Συνιστά ανακριτική πράξη ελεγχόμενη με βάση το άρθρο 6 της Ε.Σ.Δ.Α», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ όπως επισημαίνεται, η πενθήμερη προθεσμία που δόθηκε από τον ανακριτή το απόγευμα της Μ. Τετάρτης «δεν επαρκεί για την μελέτη δικογραφίας περίπου 10.000 σελίδων» και στο σημείο αυτό διερωτώνται «γιατί οι ανακριτικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους αυτή την ανθρώπινη αδυναμία που ουσιαστικά αποδυναμώνει την άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων».
Στην ίδια ανακοίνωση η νομική ομάδα του πρώην υπουργού περνά και στην ουσία της υπόθεσης, με την επισήμανση ότι η όλη εισαγγελική έκθεση στηρίζεται στην υπόθεση των TOR-MI1 που έκλεισε από τη Βουλή χωρίς παραπομπή προσώπων και στο πλαίσιο αυτό, οι συνήγοροι εκφράζουν απορία «γιατί αναμοχλεύεται παλαιά υπόθεση που έχει ερευνηθεί και οριστικά κλείσει από τη Βουλή».
Όπως υποστηρίζουν ο κ. Τσοχατζόπουλος καλείται να απολογηθεί για παραγεγραμμένα αδικήματα και προς τούτο αναφέρουν ότι «η απλή ανάγνωση που σχετικών νομοθετικών κειμένων και η αναφορά του χρόνου τέλεσης του αδικήματος οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα περί παραγραφής». Θέτουν επίσης νομικό θέμα, με το επιχείρημα ότι «το αδίκημα της δωροδοκίας που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο φέρεται να τελέστηκε σε χρόνο (πριν από το 2005), όταν ο σχετικός νόμος περί "ξεπλύματος" δεν το περιελάμβανε στα βασικά εγκλήματα».
Σημειώνεται εξάλλου ότι «σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα σε ολόκληρο το διάστημα των 20 μηνών που διαρκεί η εν λόγω δικαστική διαδικασία δεν παρουσιάστηκε η παραμικρή ασυνέπεια ή απροθυμία εκ μέρους του κ. Τσοχατζόπουλου για συνεργασία με τις Αστυνομικές ή Ανακριτικές αρχές. Τουναντίον -αναφέρεται- ο κ. Τσοχατζόπουλος παρουσιάστηκε πάντοτε με απόλυτη συνέπεια και ακρίβεια στις ορισθείσες συναντήσεις. Επιπλέον από εβδομάδων στον κ. Τσοχατζόπουλο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αφαίρεση του διαβατηρίου».
Τέλος, αναφορά γίνεται και στην υπόθεση των υποβρυχίων -τη δεύτερη που επικαλούνται οι εισαγγελείς ως πηγή παράνομη πλουτισμού του πρώην υπουργού. «Η απόφαση για την αγορά των 4 υποβρυχίων ελήφθη το Φεβρουάριο του 2000 από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. εξουσιοδότησε στη συνέχεια τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλο να υλοποιήσει την εν λόγω απόφαση. Ζητήθηκε τόσο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής όσο και στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως από την Εισαγγελία Αθηνών η κλήση των μελών της τότε συνθέσεως του Κ.Υ.Σ.Ε.Α. προς παροχή εξηγήσεων. Το αίτημα και στις δύο περιπτώσεις δεν έγινε δεκτό. Στο αίτημα αυτό θα επανέλθουμε στο πλαίσιο της τακτικής ανακρίσεως», αναφέρουν οι δικηγόροι του πρώην υπουργού.
«Η σημερινή απολογία του "Ακη", είναι το τέλος , ενός "τελειωμένου". Είναι όμως και η κορυφή του παγόβουνου, ενός σάπιου πολιτικού συστήματος», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης.