Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, με βασικό θέμα συζήτησης την κατανομή του χρόνου προβολής των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, χρόνο προβολής θα έχουν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θα ακολουθηθεί ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο η κατανομή του γίνεται με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη που προκύπτει για τα κόμματα μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
Ο τελικός καθορισμός του χρόνου θα γίνει με την υπουργική απόφαση, που αναμένεται εντός της ημέρας.
Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο χρόνος είχε κατανεμηθεί κατά 75% στα δύο μεγάλα κόμματα και 25% στα μικρότερα. Αυτή τη φορά, εικάζεται ότι ο χρόνος θα κατανεμηθεί κατά περίπου 70% στα δύο μεγάλα κόμματα και στο υπολειπόμενο ποσοστό στα μικρότερα. Δεδομένης της δημιουργίας πολλών μικρών κομμάτων και συνασπισμών, ο χρόνος για τα μικρότερα κόμματα αναμένεται ακόμη πιο συρρικνωμένος. Τα παραπάνω, διευκρινίζεται, θα ισχύσουν για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ την επίβλεψη κατανομής του χρόνου στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Στην Επιτροπή προσήλθαν οι Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Νίκος Σαλαγιάννης από το ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Σκορδάς και Μουρούτης από τη ΝΔ, Αντώνης Σκυλλάκος, Παναγιώτης Μενδρέκας και Βασίλης Δημόπουλος από το ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σαλαβράκος από τον ΛΑ.Ο.Σ., Χρήστος Μαυροκεφαλίδης και Μιχάλης Κανδαράκης από τη Δημοκρατική Αριστερά, Χρήστος Ζώης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Λάμπρος Μίχος από την Κοινωνική Συμφωνία, Γιώργος Βαρδαλάκης από τη Δημοκρατική Συμμαχία και Κώστας Διάκος από τους Οικολόγους Πράσινους.
Απ' ό,τι φαίνεται, «τελικά θα μονοπωλήσουν το χρόνο τα δυο μεγάλα κόμματα» σχολίασε ο κ. Σκυλλάκος και γνωστοποίησε πως από πλευράς υπουργείου «επέμειναν ότι η όποια αλλαγή θα γίνει νομοθετικά».
Με τη σειρά του ο κ. Ζώης δήλωσε ότι τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και άλλοι εκπρόσωποι ζήτησαν ένα ποσοστό του χρόνου να μοιρασθεί αναλογικά και ένα ποσοστό να είναι ίσα καταμερισμένο».
«Δεν πρέπει να κάνουμε εκλογές με τις ίδιες παλαιές συνταγές, διότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του εκλογικού σώματος», παρατήρησε ο κ. Διάκος και πρόσθεσε ότι πρόταση των Οικολόγων Πράσινων είναι να επικρατήσει η ισότητα στο 80% του χρόνου και στο υπόλοιπο 20% να εφαρμοσθεί η αναλογικότητα. Ζήτησαν επίσης να υπάρξει επέμβαση του υπουργείου στα ιδιωτικά ΜΜΕ, ενώ η τρίτη πρόταση του κόμματος ήταν όλα τα εναπομείναντα ψηφοδέλτια να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν.