Ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα η σύζυγος και η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου, στο πλαίσιο των απολογιών για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού από εξοπλιστικά προγράμματα.
Στον ανακριτή έχουν επίσης κληθεί άλλα οκτώ πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι 10 θα ζητήσουν προθεσμίες, ώστε να ενημερωθούν για την ογκώδη δικογραφία.
Η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, καλούνται να λογοδοτήσουν η πρώτη για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η δεύτερη για το ακίνητο στο Κολωνάκι που εμφανίζεται να αγοράζει το 2006, από εμπλεκόμενη στην υπόθεση εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τον κ. Τσοχατζόπουλο, για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί η λογίστρια του Ακη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης και ο Αστέριος Οικονομίδης, βασικός μέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας που ανακαίνισε το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πούλησε ακίνητο στο Κολωνάκι στην Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Α. Τσοχατζόπουλος: «Δώρα δεν έλαβα από κανέναν»
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή Γαβρ. Μαλλή, ο Ακης Τσοχατζόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες ότι νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας, αρνούμενος παράλληλα την εμπλοκή του σε εξωχώριες εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έλαβε ποτέ από κανέναν «δώρα ή ανταλλάγματα», υποστηρίζοντας ότι αποκλειστικός του σκοπός από όποια θέση κι αν κατείχε ήταν να «προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας».
Από την πλευρά του, ο ανακριτής επισήμανε αρκετές φορές προς τον κ. Τσοχατζόπουλο ότι μία σειρά γνωστών του προσώπων κινούνται μέσω των επίμαχων εταιριών και εμφανίζονται να ασχολούνται με ακίνητα που τελικώς καταλήγουν σε συγγενικά του πρόσωπα.
Απαντώντας σχετικά με την εμπλοκή του Νίκου Ζήγρα στην υπόθεση, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι με τον συγκατηγορούμενο και πρώτο εξάδελφο του «δεν είχαμε καμία επαγγελματική σχέση διότι αυτός ασχολείτο με το εμπόριο ξυλείας και εγώ με την πολιτική».
Όσον αφορά στη συγκατηγορουμένη του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι την γνωρίζει από το 1978, από το ΠΑΣΟΚ και καθώς ήταν λογίστρια της ανέθεσε τη συμπλήρωση των φορολογικών του δηλώσεων όπως είχε κάνει και πλειάδα άλλων συναδέλφων του στο κόμμα.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση εταιρείες. Ερωτηθείς συγκεκριμένα σχετικά με την Torcaso ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση και την έμαθε όταν δίπλα στο γραφείο του στην Κυψέλη άρχισε να κατασκευάζει ένα ακίνητο. Δήλωσε παράλληλα ότι δεν γνωρίζει «καμία εταιρεία ΜΙΕ», ούτε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της και ότι από τις εφημερίδες πληροφορήθηκε πως ήταν αντιπρόσωπος της FEROSTALL στην Ελλάδα.
Για το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που εμφανίζεται να το αγοράζει το 1999 η TORCASO, o πρώην υπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι πριν το 2006, οπότε με την υπόδειξη της Λαμπροπούλου το νοίκιασε από την εταιρεία NOBILIS δεν γνώριζε ότι ανήκε στην TORCASO, ενώ ερωτώμενος αν είναι σύμπτωση ότι πριν το 2006 η εταιρεία που το αγόρασε το 1999 εκπροσωπούνταν από τον Ζήγρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε ότι δεν γνώριζε τα κατασκευαστικά προγράμματα της TORCASO.
Για το ακίνητο της κόρης του ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι έμαθε την εταιρεία BLUBELL, δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας. «Λόγω της κόρης μου, η οποία αγόρασε από τον Α. Οικονομίδη ένα διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους, το οποίο (ο πωλητής) είχε αγοράσει από την εταιρεία αυτή. Επίσης γνωρίζω πώς είχε απασχολήσει την εξεταστική του 2004-05 για τα TOR», σημείωσε. Κατά τον κατηγορούμενο αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι το επίμαχο ακίνητο πριν το αγοράσει η κόρη του, το νοίκιαζε από την επίμαχη εταιρεία που εμπλέκεται ο θείος της.