Πέντε ακόμα εκδιδόμενες γυναίκες, θετικές στον ιό HIV, εντοπίστηκαν σε δρόμους στο κέντρο της Αθήνας από κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για τρεις Ελληνίδες, μία Βουλγάρα και μία Ρωσίδα.
Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος αγνώστου αριθμού προσώπων.
Συνολικά προσήχθησαν σήμερα στο Α.Τ. Ομόνοιας 34 εκδιδόμενες γυναίκες σε βάρος των οποίων βεβαιώθηκαν αρκετές παραβάσεις.
Οποιοσδήποτε επιθυμεί να εξεταστεί ή και να λάβει κατευθύνσεις και οδηγίες από τον αρμόδιο φορέα για τη συγκεκριμένη λοίμωξη (ΗIV λοίμωξη – AIDS) μπορεί να καλέσει στις υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στα εξής τηλέφωνα: 210 7222222 και 210 5212054.
Χωρίς άδεια τουλάχιστον 315 οίκοι ανοχής
Τουλάχιστον 315 οίκοι ανοχής υπολογίζεται ότι λειτουργούν παράνομα στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου.
Μόνο το 2011, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων εξέδωσαν αποφάσεις για την σφράγιση 87 οίκων ανοχής ενώ χρειάστηκε να γίνουν και 196 επανασφραγίσεις κτηρίων όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι η ανεφάρμοστη αυστηρότητα του ισχύοντος νομικού πλαισίου έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.
Ήδη, από τον περασμένο Φεβρουάριο, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ενέκρινε εισήγηση της δημοτικής αρχής για τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και η πρόταση κατατέθηκε στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, προβλέπεται μείωση στα 100 από τα 200 μέτρα της απαιτούμενης απόστασης από ευαίσθητα σημεία (σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, νοσηλευτικά ιδρύματα, αθλητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές και ναούς), μετακυλίεται και στον ιδιοκτήτη του κτηρίου η ευθύνη για την παράνομη λειτουργία ενώ προτείνεται και η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και της παροχής νερού σε περίπτωση λειτουργίας ενός οίκου ανοχής χωρίς άδεια.
Τέλος, η δημοτική αρχή ασκεί κριτική στην παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη καθώς στη σχετική συνεδρίαση δεν υπερψήφισε τις παραπάνω προτάσεις.
Aναφορά ΙΣΑ στον Αρειο Πάγο με βολές κατά των Αρχών
Αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα ποσοστά διασποράς του ιου HIV σε ιερόδουλες και την απειλή για τον γενικό πληθυσμό και τη δημόσια υγεία, υπέβαλε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ΙΣΑ .
Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για αδράνεια των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για ολιγωρία, καθώς, όπως αναφέρει, «γνώριζε εδώ και ένα τουλάχιστον έτος τις διαστάσεις της διασποράς του ιού», ωστόσο «δεν υπήρξε καμία στρατηγική πρόληψης και ελέγχου. Η Πολιτεία δεν έπραξε απολύτως τίποτε».
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «με μία πρωτοφανή προεκλογική «ανθρωποφάγα» διάθεση δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες των συγκεκριμένων θυτών-θυμάτων, μία κατάφορη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Ο ΙΣΑ καταλήγει ότι «τόσο η γνώση των αρμοδίων εδώ και ένα έτος για συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και η δημοσιοποίηση των ονομάτων και φωτογραφιών των θυτών-θυμάτων, γεννά ενδεχόμενα ζήτημα ποινικών ευθυνών που θα πρέπει να διερευνηθούν».
Γ.Γ. Ισότητας: Η δημοσιοποίηση στιγματίζει τις ιερόδουλες
Τρία ζητήματα για δημόσιο διάλογο και προβληματισμό θέτει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων 12 εκδιδόμενων γυναικών.
Το πρώτο θέμα αφορά στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων οροθετικών γυναικών θυμάτων βίας, «στιγματίζοντας έτσι και θυματοποιώντας εκ νέου τις γυναίκες αυτές».
Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με το ίδιο το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική - οικονομική εκμετάλλευση από παράνομα εγκληματικά κυκλώματα τα οποία απομυζούν τεράστια κέρδη. Κατά τη γ.γ. της Ισότητας των Φύλων «αντί της ανάδειξης της ευθύνης του πελάτη απέναντι στον περίγυρό του και γενικότερα στο σύνολο, η ευθύνη και η ποινικοποίηση εστιάζεται μόνο στις ίδιες τις γυναίκες οι οποίες εξαναγκάζονται σε εκπόρνευση, δηλαδή στα ίδια τα θύματα της σωματεμπορίας».
Το τρίτο θέμα είναι η ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει την πορνεία και την εμπορία ανθρώπων με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση στη χώρα μας.