Αποκαθίστανται δύο ιστορικά κτίσματα της Χίου

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012 13:59
UPD:14:14

Το κτίριο της Οθωμανικής Σχολής, στο κάστρο της Χίου, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ναό του Αγίου Γεωργίου.

A- A A+

Δύο ιστορικά κτίσματα της Χίου, η Οθωμανική Σχολή στο κάστρο της Χίου και ο μιναρές του Μετζητιέ Τζαμιού στο κέντρο της πόλης, θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Οθωμανική Σχολή

Το κτίριο της Οθωμανικής Σχολής, στο κάστρο της Χίου, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ σύμφωνα με αραβική επιγραφή - που διαβάστηκε πρόσφατα- τοποθετημένη πάνω από την πόρτα εισόδου, το κτίριο λειτουργούσε ως σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την ίδια επιγραφή, το κτίριο επισκευάστηκε το 1877-1878, γεγονός που σημαίνει πως η κατασκευή είναι παλιότερη.

Σήμερα, το - χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης, από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού- κτίριο, στεγάζει τα εργαστήρια συντήρησης της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όπως ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η Οθωμανική Σχολή θα αποκατασταθεί, προκειμένου να μετατραπεί σε κτίριο πολλαπλών χρήσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα στεγάσει βιβλιοθήκη, χώρο για έρευνα και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, σχετικών με την ιστορία του κτιρίου, ενώ τα κελιά θα αποτελέσουν χώρους υποστήριξης της νέας χρήσης.

Μετζητιέ Τζαμί

Το Μετζητιέ Τζαμί είναι παλαιό μουσουλμανικό τέμενος χτισμένο με χορηγία του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζήτ στα μέσα του 19ου αιώνα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε, επίσης, την έγκριση της στατικής μελέτης αποκατάστασης της ευστάθειας του μιναρέ του Μετζητιέ Τζαμιού στην πλατεία της πόλης της Χίου.

Το Μετζητιέ Τζαμί, το οποίο σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο, είναι παλαιό μουσουλμανικό τέμενος χτισμένο με χορηγία του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζήτ στα μέσα του 19ου αιώνα. Αποτελείται από το ξυλόστεγο προστώο, την κεντρική αίθουσα που καλύπτεται με τρούλο, και υπόγειο. Στη νοτιοδυτική γωνία του κτιρίου, και σε επαφή με αυτό βρίσκεται ο μιναρές, που σήμερα στέκει ετοιμόρροπος, με απόκλιση από την κατακόρυφο.

Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης της ευστάθειας του μιναρέ, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΣΝΜ, είναι αναγκαία η αποσυναρμολόγηση και η εκ νέου επαναδόμηση. Το έργο της αποκατάστασης έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς