Για συντριβή των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι το ουσιαστικό διακύβευμα των φετινών εκλογών στην Ελλάδα είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα.
«Οι Έλληνες μαυρίζουν τα μνημονιακά κόμματα» είναι ο τίτλος του Reuters στο δημοσίευμα του σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ψηφοφόροι, εξοργισμένοι από τη δεινή οικονομική τους κατάσταση εγκατέλειψαν μαζικά τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας στις σημερινές εκλογές, σημειώνει το άρθρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, τα δύο μόνα κόμματα που στηρίζουν το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα ποσοστά που χρειάζονται για σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας, εκτιμά το διεθνές πρακτορείο.
Σε προηγούμενο δημοσίευμά του με τίτλο «Οργισμένοι οι Έλληνες ψηφίζουν στις εκλογές-θρίλερ», το Reuters είχε προβλέψει την ενίσχυση των παρατάξεων της αριστεράς, και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
«Οι διεθνείς δανειστές και επενδυτές φοβούνται ότι σε περίπτωση επιτυχίας έως και επτά μικρών αντιμνημονιακών κομμάτων η Ελλάδα ενδέχεται να υπαναχωρήσει από το μνημόνιο, ρισκάροντας να χρεοκοπήσει και να παρασύρει την ευρωζώνη στη χειρότερη κρίση από τη σύστασή της.
Τις σοβαρές απώλειες που έχουν υποστεί τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα exit polls, επισημαίνει σε δημοσίευμά του BBC. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, είναι διάχυτη η οργή και η αγανάκτηση στην Ελλάδα εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας.
«Η νεοναζιστική παράταξη “Χρυσή Αυγή” είναι πιθανό να μπει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, καθώς τα exit polls εκτιμούν ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 6-8%», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως είχε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο του, «οι Έλληνες, απογοητευμένοι από τον τρόπο που τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα χειρίστηκαν την κρίση και εξοργισμένοι για τη διαπλοκή, αναμένεται να στραφούν προς τα μικρό κόμματα, τόσο της αριστεράς όσο και της ακροδεξιάς».
Το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη θα κρίνει το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμά το Bloomberg. «Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για πρώτη φορά από τότε που η χώρα έγινε συνώνυμη της κρίσης χρέους στης ευρωζώνης, με τα exit polls να δείχνουν απόρριψη των δύο βασικών παρατάξεων από τους ψηφοφόρους προς όφελος των αντιμνημονιακών κομμάτων», σημειώνει.
Ένα σαφές εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα σημαίνει πολιτική αστάθεια με διακύβευμα τη διάσωση της χώρας αλλά και την παραμονή της στην ευρωζώνη, προειδοποιεί το αμερικανικό δίκτυο. «Οι εκλογές θα κρίνουν τη θέληση του ελληνικού λαού να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στη «συντριπτική ήττα» των δύο μεγάλων μνημονιακών κομμάτων, όπως αυτή περιγράφεται από τα αποτελέσματα των exit polls, αναφέρεται ο Guardian, ο οποίος επιβεβαιώνει τη γενικότερη εντύπωση των ξένων μέσων ενημέρωσης ότι οι Έλληνες έδωσαν ψήφο οργής.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «μεγάλη αναστάτωση» στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, η οποία ασφαλώς δεν θα είναι καλοδεχούμενη από τους εταίρους της χώρας στην ευρωζώνη. «Οι δύο δυνάμεις που συμφώνησαν να δρομολογήσουν αντιδημοτικά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα των κεφαλαίων διάσωσης βαδίζουν ολοταχώς προς την ήττα τους», αναφέρει το άρθρο, καθώς κανένα από τα δύο δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Μετά από 40 χρόνια στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να αποσύρουν τη στήριξή τους στρεφόμενοι σε παρατάξεις που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά του μνημονίου», σημειώνει ο Guardian.
Τη καλπάζουσα αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν οι Financial Times στο άρθρο που δημοσίευσαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls. «Πρόκειται για ένα αριστερό κόμμα που απορρίπτει το πρόγραμμα διάσωσης θεωρώντας το βάρβαρο αλλά τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Όσον αφορά στα δύο μεγάλα κόμματα, οι βρετανικοί FT κάνουν λόγο για «δραματική κατάρρευση», γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν πάνω από 40%.
Τη δραματική άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής επισημαίνει το CΝΝ, καθώς το ακροδεξιό κόμμα ενδέχεται να κερδίσει 15-21 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls. Το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή «εντυπωσιακή ανατροπή», καθώς η εν λόγω παράταξη δεν είχε μέχρι πρότινος εκπροσώπηση στη βουλή.
Στο ιστότοπό του CNN δημοσιεύεται σήμερα άρθρο με τίτλο «Δημοκρατικό SOS οι εκλογές στην Ελλάδα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα, το οποίο ίσως αποδειχτεί ακόμη πιο κρίσιμο και από τη Γαλλία. «Οι εκλογές στη Γαλλία ίσως αλλάξουν το μείγμα πολιτικής στην Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι στην Αθήνα θα στείλουν SOS», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάχη στήθος με στήθος δίνουν τα τρία μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- για την πρώτη θέση στις ελληνικές εκλογές είναι η ερμηνεία που δίνει ο The Independent στα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.
«Το προβάδισμα δεν είναι ξεκάθαρο και κανείς δεν κερδίζει αρκετά μεγάλο ποσοστό για να σχηματίσει κυβέρνηση», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Για «συντριπτική απόρριψη» των δύο παραδοσιακών κομμάτων της εξουσίας, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, από τους Έλληνες ψηφοφόρους κάνει λόγο η Wall Street Journal στο άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει τη δραματική ενίσχυση των ποσοστών της «νεοναζιστικής» Χρυσής Αυγής, ενώ εκτιμά ότι με βάση τα πρώτα αποτελέσματα στη νέα ελληνική βουλή θα εκπροσωπηθούν έως και επτά κόμματα.
Στα ιστορικά χαμηλά των ποσοστών των δύο παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και στη διαφαινόμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή στέκονται τα πρώτα σχόλια του γαλλικού τύπου για τα ελληνικά exit polls.
Για «είσοδο της άκρας Δεξιάς στο ελληνικό κοινοβούλιο και ισχυρή ώθηση στη ριζοσπαστική Αριστερά» κάνει λόγο στο πρώτο σχόλιο της η «Le Monde», που σημειώνει αφενός ότι το ποσοστό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δύσκολα θα ξεπεράσει το μισό του 77,4% που έλαβαν μαζί στις εκλογές του 2009, αφ’ ετέρου πως έτσι θα είναι σχεδόν αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης που να μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος που συνοδεύει τις δανειακές συμβάσεις.
Παράλληλα, στέκεται στη μετατροπή της Χρυσής Αυγής «από μια ημιπαράνομη οργάνωση του περιθωρίου» σε κόμμα με κοινοβουλευτικά ποσοστά, που την αποδίδει στην οργή των ψηφοφόρων για την κοινωνική και οικονομική κρίση.
Στην είσοδο της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» στην ελληνική Βουλή με βάση τα exit polls στέκεται και η Le Figaro, αντιπαραβάλλοντας το 0,29% που είχε λάβει η συγκεκριμένη οργάνωση το 2009 με το 6% με 8% που της δίνουν οι μετρήσεις των ελληνικών εταιρειών δημοσκοπήσεων.
Αντίθετα, η Liberation στέκεται περισσότερο στη διαφαινόμενη μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που την εξηγεί σαν αντίδραση των Ελλήνων εκλογέων στα προγράμματα σκληρής λιτότητας, σημειώνοντας πως φαίνεται να περνάει από την 5η θέση σε δύναμη που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή στη 2η, μπροστά τόσο από το ΚΚΕ όσο και (πιθανότατα) από το ΠΑΣΟΚ.
Στη Γερμανία, η Deutsche Welle κάνει λόγο για πρωτοφανή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, με βάση με την εικόνα που διαμορφώνεται βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων των exit polls.
Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, οι πρώτες ενδείξεις του εκλογικού αποτελέσματος επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι Έλληνες ψήφισαν υπό το κράτος της οργής που αισθάνονται προς τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει το γεγονός ότι τα 10 εκατομμύρια ψηφοφόρων θα εκφράσουν την οργή τους προτιμώντας να στηρίξουν τα 30 μικρότερα κόμματα παρά τα δύο μεγάλα που θεωρούν υπεύθυνα για τα οικονομικά δεινά της χώρας», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Τα exit polls επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση», αναφέρει η DW, επισημαίνοντας τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία φαίνεται να κερδίζει μια θέση στην ελληνική βουλή, χάρη στα μέτρα κατά της μετανάστευσης που διακήρυσσε στην προεκλογική της εκστρατεία.
Το Γερμανικό Πρακτορείο DPA, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει επίσης ότι οι ψηφοφόροι, οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι τιμώρησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγοντας να ψηφίσουν τα μικρότερα κόμματα των άκρων του πολιτικού φάσματος.
Η ιταλική Corriere della Sera, υπό τον τίτλο «Χάος στην Ελλάδα» μιλά στο ρεπορτάζ της για την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών ενώ η La Repubblica αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».
Στην Ισπανία, η εφημερίδα El Pais γράφει ότι «οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», υπογραμμίζοντας την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών. Η El Mundo τονίζει ότι «η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ».
Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει, τέλος, η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RSI.