Θετικός στην πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
«Η πρόταση του Φώτη Κουβέλη αγγίζει τη δική μας πρόταση», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τρία σημεία συμφωνίας, δηλ. την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κυβέρνηση.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «το μετεκλογικό τοπίο δυσκολεύει πολύ το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης». «Παλεύουμε για να υπάρξει κυβέρνηση, ακόμα υπάρχουν ελπίδες για αυτό», συμπλήρωσε και έστρεψε το πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα και στην τακτική που ακολουθεί μετεκλογικά. Οπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μεν τη δεύτερη θέση, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τις ευθύνες του, από την επομένη των εκλογών ομολόγησε ότι δεν έχει πρόγραμμα». «Κόμμα εξουσίας χωρίς ευθύνες εξουσίας δεν έχει υπάρξει ούτε πρόκειται να υπάρξει», συνέχισε.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «μαθητευόμενους μάγους στου κασίδη το κεφάλι» και χαρακτήρισε ατυχέστατες τις δηλώσεις για τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, καθώς –όπως ανέφερε- δεν κατανοούν πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.
«Επανέφεραν τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ με τις προτάσεις τους, προκαλώντας ανησυχία στην Ελλάδα και συσπειρώνοντας τους εχθρούς μας στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν έλαβε τη διευρευνητική εντολή ξόδεψε περισσότερο χρόνο για να συνομιλεί με ομάδες εξοκοινοβουλευτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις παρά με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Τον ενδιέφερε», τόνισε, «να ψάξει για εκλογικούς πελάτες, παρά να αναλάβει κυβερνητικές πρωτοβουλίες».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «θέατρο του παραλόγου», εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι τιποτα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική του μνημονίου και πως από την άλλη πλευρά λαϊκιστές έλεγαν ότι πρέπει να καταγγείλουμε το μνημόνιο.
«Εμείς», σημείωσε, «βρισκόμαστε στη μέση των δύο ακραίων λογικών στο δρόμο του ρεαλισμού, κάποιος πρέπει να μείνει στο δρόμο της λογικής». Τόνισε μάλιστα ότι «ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει σε τίποτα από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και είπε ότι η θέση που εκφράζεται ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα ακόμη και αν καταγγελθεί η σύμβαση είναι το «λεφτά υπάρχουν νο. 2».
«Ας πάει να το διαπραγματευτεί (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) να καταλάβει ότι το "δεν πληρώνω" δεν είναι μαγκιά, είναι ανάθεμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι παρότι η παράταξη αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, το αποτέλεσμα δεν την ικανοποιεί, ενώ σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ, κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση, γνώρισε αληθινή συντριβή».
Στάθηκε ακόμη στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αλλά και του «νεοπαγούς κόμματος που πούλησε λαϊκισμό», όπως είπε εννοώντας προφανώς τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και στην αποτυχία της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ΛΑΟΣ να μπουν στη Βουλή.
«Δεν κερδίσαμε την ισχυρή εντολή που επιδιώκαμε, αλλά κερδίσαμε ενισχυμένο ρόλο για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας. Η εντολή που πήραμε ως πρώτο κόμμα μας κάνει θεματοφύλακα της σταθερότητας και της διασφάλισης των ευρωπαϊκών μας κατακτήσεων», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες «άρχισαν να συνειδητοποιούν τα σφάλματα που έγιναν».
Στο σημείο αυτό εστίασε στην ανάγκη τροποποίησης της δανειακής συμβασης και του μνημονίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στο παρελθόν η ΝΔ ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση, στη συνέχεια ζητούσε τροποποιήσεις και αλλαγές και «σήμερα έρχονται ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαίοι ηγέτες και ζητούν αλλαγές στην πολιτική της ύφεσης».
«Αν ωθήσουν τα πράγματα σε εκλογές με ένα αριστερό αντιευρωπαικό μέτωπο τότε θα πέσουν επάνω σε ένα πιο ισχυρό κεντροδεξιό ευρωπαϊκό μέτωπο», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «θα συγκροτηθεί από απλούς ψηφοφόρους που είτε δεν ψήφισαν είτε ψήφισαν χαλαρά μικρότερα κόμματα και σήμερα αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Θα συγκροτηθεί και από πρωτοβουλίες που παίρνουμε για να υπάρξει ενότητα σε όλη την κεντροδεξιά. Δεν μπαίνω ακόμη σε ονοματολογία. Εδώ χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία η παράταξή μας δεν θα ενωθεί με φέουδα».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε «ποιος μπορεί να ενώσει τον ελληνικό λαό απέναντι στον άκρατο λαϊκισμό» και απάντησε: «Μόνο η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γι' αυτό πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
«Η ενότητα δεν θα είναι χωρίς αρχές, δεν θα είναι συγκόλληση, δεν θα είναι με φέουδα, απευθύνεται σε όλους, αθροίζει δυνάμεις», σημείωσε, επανερχόμενος στο προσκλητήριο για επανασυγκρότηση του κεντροδεξιού μετώπου.
«Στρουθοκαμηλισμος, λαϊκισμός, αντιαριστερή ρητορία του '50, μενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ! Καμία πρόταση, ίχνος αυτοκριτικής, απουσία ευθύνης» ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την ομιλία του κ. Σαμαρά.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «με τεχνάσματα επιχειρεί να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εχθρό της ΕΕ και ότι θέλει να καταγγείλει μνημόνια και δανειακή σύμβαση, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει, για να τον αναγορεύσει ως βασικό εκλογικό του αντίπαλο». «Αυτό», συμπληρώνει, «βολεύει και το σύστημα και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».
Συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά
Της ομιλίας του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο. της ΝΔ προηγήθηκε συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε χθες ο κ. Βενιζέλος για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στις 7 το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.