«Δυστυχώς ως αυτήν την ώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μιας κυβέρνησης οικουμενικής», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
«Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να υπάρξει λύση που θα εξέφραζε και την επιλογή των πολιτών να αποδεσμευθούμε από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και ταυτόχρονα να υπηρετήσουμε την πολιτική που θα κραταει τη χώρα στο ευρώ», σημείωσε.
«Εμείς τη δική μας υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία την καταδείξαμε με τον πιο ειλικρινή τρόπο. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να εκφράζεται από όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και ταυτόχρονα να κινηθεί η διαδικασία για να έχουμε την αποδέσμευση της χώρας από τις ρυθμίσεις του μνημονίου.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «είπα στον κ. Παπούλια ότι μια κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα και όπως την περιέγραψα, για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και όπως τις κατέταξε ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του στις 6 Μαΐου. Δηλαδή κατά τη σειρά της κατάταξης, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και όποιες άλλες δυνάμεις συμφωνούν στα δυο στοιχεία που προανέφερα».
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι προσήλθε με τη συγκεκριμένη αυτή πρόταση, χωρίς να επιδιώκει ούτε η ΔΗΜΑΡ, ούτε ο πρόεδρός της «οτιδήποτε άλλο πέρα από την ικανοποίηση ότι θα έχουμε συμβάλει στην εξασφάλιση μιας λύσης προκειμένου να αποφύγει η χώρα την προσφυγή σε νέες εκλογές. Για εμάς δεν υπάρχει το κομματικό συμφέρον. Για εμάς εκείνο που προέχει είναι το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».
Επίσης ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα συγκεκριμένα στοιχεία των άμεσων ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της αποδέσμευσης από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. «Με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο αναφέρθηκα στην ανάγκη άμεσα να υπάρξει η άρση της νομοθεσίας η οποία γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς και παρέσυρε το σύνολο των αμοιβών», επισήμανε.