Η ταινία «Τα μυστικά των Νάσκα», σε σκηνοθεσία Michael Kaschner, μία - από κάθε άποψη- άρτια παραγωγή, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου – AΓΩN, που έληξε το βράδυ της Κυριακής.
Η ταινία διερευνά την πορεία του χαμένου πολιτισμού των Νάσκα και διατυπώνει νέες απόψεις αμφισβητώντας τα έως τώρα δεδομένα. Οι Γραμμές των Νάσκα στο νότιο Περού είναι γιγάντιες μορφές χαραγμένες στο έδαφος, που απεικονίζουν μυθικά πλάσματα, ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος έχουν πλάτος 200 μέτρα. Για πολλά χρόνια οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν τη σημασία τους. «Τα μυστικά των Νάσκα» παρουσιάζουν τις τελευταίες έρευνες, που αποκαλύπτουν πως η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι τα σχέδια αυτά χαράχθηκαν για να εξευμενίσουν τους θεούς και να τους παρακαλέσουν να στείλουν βροχή. Είναι μάρτυρες μιας κλιματικής αλλαγής που μετέτρεψε μια άλλοτε γόνιμη περιοχή σε έρημο.
Βραβεία
Το Bραβείο του Iταλικού Mορφωτικού Iνστιτούτου απονεμήθηκε στην ταινία «Οι τυμβωρύχοι των θεών», σε σκηνοθεσία Adolfo Conti, που έχει ως θέμα της μια ολοκληρωμένη έρευνα, η οποία οδήγησε στον επαναπατρισμό ενός σπουδαίου αρχαίου ευρήματος (Iταλία, παραγωγή DOC ART και με συμπαραγωγό την EPT).
Το Bραβείο του διαδικτυακού περιοδικού «Aρχαιολογία & Tέχνες online» κέρδισε η ταινία «Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου», σε σκηνοθεσία Mike Beckham, που αναφέρεται στη λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (Αγγλία, παραγωγή Images First, με συμπαραγωγούς την EPT και την ARTE).
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε εξίσου σε δύο ταινίες: Στην Ελληνική παραγωγή «Φιλιά στα παιδιά», σε σκηνοθεσία Bασίλη Λουλέ, με τις συγκλονιστικές ιστορίες 5 παιδιών, και στα «Δώδεκα κανό», σε σκηνοθεσία Molly Reynolds, με θέμα του Αβορίγινες της Αυστραλίας (Αυστραλία). Στην ίδια ταινία απενεμήθη και το Βραβείο Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη.
Το Βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Μια κυρία, πέτρες, άντρες», σε σκηνοθεσία των Paul Rambaud και Claude Delaye, για τον ευρηματικό τρόπο που χειρίστηκε τον λόγο σε συνδυασμό με το θέμα και την εικόνα (Γαλλία).
Το Βραβείο Αρχαιολογικού Ρεπορτάζ δόθηκε εξίσου στις ταινίες : «Λα Χόγια, οι πολεμιστές της ομίχλης», του Jose Manuel Nova (Ισπανία), και «Ζεργκόβια, η αρχαιολογία μιας μάχης» του David Geoffroy (Γαλλία).
Το Βραβείο Εκπαιδευτικής Ταινίας απέσπασε η ταινία «Οι ειδικοί της Αρχαιολογίας» των Joris Clerté, Pierre - Emmanuel Lyet, Marc Chevalier, και το Βραβείο Φωτογραφίας η ταινία «Το φράγμα» του Jorge Rivero (Iσπανία).
Τιμητικοί έπαινοι
Απονεμήθηκαν, επίσης, δύο τιμητικοί έπαινοι στις ταινίες «Η νύφη του καθρέφτη» της Δέσποινας Πανταζή, και «Αιγιλεία. Ναυάγιο VI» σε σκηνοθεσία Bασίλη Mεντόγιαννη.
Κριτική επιτροπή
Την κριτική επιτροπή της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου αποτελούσαν οι: Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης (πρόεδρος) και Francesca Chiesa, ακόλουθος του Iταλικού Mορφωτικού Iνστιτούτου, Tony Coe, ανεξάρτητος παραγωγός - σκηνοθέτης, διευθυντής παραγωγής του BBC, Nικόλαος Kαλτσάς, διευθυντής του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου, Διονύσης Πετρουτσόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας, Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, πρόεδρος του φεστιβάλ AΓΩN.