Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 12:24

Ο Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μιχάλης Σουγιούλ, είναι ο συνθέτης των περισσότερων διαχρονικών και πολυαγαπημένων τραγουδιών που παραμένουν ολοζώντανα στο πέρασμα του χρόνου.

A- A A+

Στo πλαίσιo του κύκλου «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού», το θέατρο Badminton παρουσιάζει ένα συναυλιακό αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη της γενιάς του Μεσοπολέμου, Μιχάλη Σουγιούλ, σήμερα Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.

Οι συμμετέχοντες

Σε αυτό το αφιέρωμα, που φέρει τον τίτλο «Από τα κουμπιά του Bandoneon στις χορδές του μπουζουκιού», η Athens Chamber Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη - ο οποίος έχει αναλάβει και τις ενορχηστρώσεις, και οι καλλιτέχνες Γεράσιμος Ανδρεάτος, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Ζουγανέλης, Δέσποινα Ολυμπίου, Ειρήνη Τουμπάκη και Μπάμπης Τσέρτος θα ερμηνεύσουν τα πιο γνωστά τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ, όπως τα «Aστα τα μαλλάκια σου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδιά, της Ελλάδος, παιδιά», «Aρχισαν τα όργανα», «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Aλα άνοιξε και άλλη μπουκάλα», «Ο τραμπαρίφας» και πολλά άλλα.

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής του Μιχάλη Κουμπιού, στο πρώτο μέρος θα παίξουν bandoneon ο Ηρακλής Βαβάτσικας και η Aρτεμις Βαβάτσικα, ενώ στο δεύτερο μέρος, ο Δημήτρης Μαργιολάς και ο Νίκος Κρέτσης θα παίξουν μπουζούκι. Ο Γιώργος Τσάμπρας κρατάει τον ρόλο του και χορεύουν οι Alexander Khoroshikh και Giota Malamou.

Ο μεγάλος μας συνθέτης

Ο Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μιχάλης Σουγιούλ, είναι ο συνθέτης των περισσότερων διαχρονικών και πολυαγαπημένων τραγουδιών που παραμένουν ολοζώντανα στο πέρασμα του χρόνου.

Γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, το 1906, από οικογένεια πλούσιων δερματεμπόρων, η οποία μετανάστευσε στην Αθήνα, το 1920. Ο νεαρός Μιχάλης εργάσθηκε ως αυτοδίδακτος πιανίστας και, κατόπιν, ταξίδεψε στη Μασσαλία για μουσικές σπουδές. Υιοθέτησε το καλλιτεχνικό επώνυμο «Σουγιούλ» το 1931, όταν περιόδευσε στην Ευρώπη ως μέλος αργεντίνικης ορχήστρας.

Κατά την εποχή του Μεσοπολέμου και της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας, υπήρξε αστείρευτος στη δημιουργία ελαφράς μουσικής. Συνέθεσε περισσότερα από 700 τραγούδια σε όλα τα μουσικά στιλ, από ταγκό, ρομάντζες, βαλς, καντάδες, δημοτικά, πατριωτικά, μέχρι χασάπικα και ζεϊμπέκικα και όλα σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Έγραψε μουσική για 45 θεατρικές επιθεωρήσεις και 10 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Ένα βότσαλο στη λίμνη», «Σάντα Τσικίτα», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Το σωφεράκι», «Μια ζωή την έχουμε». Εργαζόταν ως μαέστρος σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα της εποχής και διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσουργών, διευθυντής Ακρόασης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και των εταιρειών δίσκων, Cοlumbia και Parlophone.

Μεταπολεμικά, δημιούργησε τη σχολή του «αρχοντορεμπέτικου» με τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο, όπου έγραφαν λαϊκότροπους χιουμοριστικούς στίχους και μουσική, με δυτικότροπες ενορχηστρωτικές επιρροές.

Συνεργάστηκε με όλους τους δημοφιλείς ερμηνευτές της εποχής, όπως η Σοφία Βέμπο, με την οποία περιόδευε στο Αλβανικό Μέτωπο, η Δανάη, ο Τώνης Μαρούδας, η Μάγια Μελάγια, ο Νίκος Γούναρης, οι αδελφές Aννα και Μαρία Καλουτά, ο Στελλάκης Περπινιάδης και πολλοί άλλοι.

Ο Μιχάλης Σουγιούλ έφυγε από τη ζωή το 1958, στην Αθήνα, μετά από δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Άφησε πίσω του τις κόρες του, Μαρία, Ηρώ και Αλίκη και τον γιo του, Θάνο, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα λίγα χρόνια αργότερα.

Πληροφορίες

Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Aλσος Στρατού, Γουδή, τηλ: 211 1010020. Τιμές εισιτηρίου: διακεκριμένη ζώνη: 35 ευρώ, Α ζώνη: 30 ευρώ, Β ζώνη: 25 ευρώ, Γ ζώνη: 20 ευρώ, Δ ζώνη: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς