Νέα εποχή στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2002 13:44
UPD:14:11

A- A A+

«Βάλαμε τέλος σε ένα μεγάλο κεφάλαιο αντιπαράθεσης και θέσαμε την αρχή για ένα νέο πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης για το καλό του ρωσικού και του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κρεμλίνο με το ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα, οι πρόεδροι των δύο κρατών υπέγραψαν ιστορικής σημασίας διακήρυξη για τη «νέα στρατηγική συνεργασία» Ρωσίας-Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα σφραγίσει την προσέγγιση της Ρωσίας με τη Δύση.

Αφού αναφέρθηκε στις προηγούμενες ρωσοαμερικανικές συνόδους κορυφής, οι οποίες ήταν αφιερωμένες «στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων», ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν αφιερωμένη σε θέματα ασφαλείας και περιορισμού των πυρηνικών όπλων, ενώ εξήρε το ρόλο του Τζορτζ Μπους στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Διαβεβαίωσε παράλληλα τον αμερικανό ομόλογό του ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής «ήταν ιδιαίτερα καρποφόρα και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπους επισήμανε ότι η συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δυο χωρών «καταργεί την κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και τερματίζει την πυρηνική εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης που υπεγράφη σήμερα, θα μειωθούν από 6.000-7.000 πυρηνικές κεφαλές που είναι σήμερα σε 1.700-2.200 μέχρι το 2012. Οι δυο χώρες διαθέτουν σήμερα περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές η καθεμία.

Πρόκειται για την πρώτη συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό που υπογράφουν οι πρώην αντίπαλες υπερδυνάμεις από τον Ιανουάριο του 1993, οπότε υπεγράφη στη Μόσχα η μη επικυρωθείσα συμφωνία START-2. Η σημερινή συνθήκη πριν τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί από το ρωσικό Κοινοβούλιο και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Τζορτζ Μπους και ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν επίσης μια διακήρυξη «συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», που επικεντρώνεται κυρίως στον αγώνα κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Αναφερόμενος στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος στον πόλεμο αυτό είναι το γεγονός ότι οι τρομοκράτες αποκτούν όπλα μαζικής καταστροφής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή