Η Δημοκρατική Αριστερά θα βγει ενισχυμένη από τις εκλογές, εκτίμησε ο Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν κάνει «ούτε διμέτωπο, ούτε τριμέτωπο αγώνα», αλλά αναδεικνύει τη δική της πολιτική.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστήριξε ότι η πρόταση για μονομερή καταγγελία του μνημονίου «χαϊδεύει αυτιά» και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει ταυτόχρονα το άνοιγμα της πόρτας είτε για την αποπομπή είτε για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ας σκεφτούν όλοι εκείνοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη δραχμή τι θα σημάνει για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Θα σημάνει επιστροφή σε μακρινές δεκαετίες. Θα αγοράζουμε με δραχμές και θα πληρώνουμε σε τιμές ευρώ», πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ακόμη ότι όταν ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι δυνατή η αποδέσμευση από το μνημόνιο, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έλεγαν ότι αυτό είναι ανέφικτο.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάργησης των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στο ύψος του κατώτατου μισθού και υπογράμμισε την ανάγκη να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως σημείωσε, σήμερα «οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι στα χέρια οποιουδήποτε εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις».
Όσον αφορά το υποθετικό ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση είναι η θετική δέσμευση την προοδευτική προγραμματική συμφωνία. «Εκεί θα κριθεί. Όχι στην αναζήτηση του προοδευτισμού στην ετικέτα αλλά στη βάση του περιεχομένου της πολιτικής», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ηγείται ο ίδιος του επόμενου κυβερνητικού σχήματος, απάντησε πως το μόνο που επιθυμεί είναι να έχει συμβάλει να υπάρξει λύση που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες που ταλαιπωρούνται. «Αυτή είναι η έννοια μου και κανένας υπουργικός ή πρωθυπουργικός θώκος», είπε.
Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του, ο κ. Κουβέλης πρότεινε την προώθηση πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος που θα στηρίζεται στη δανειοδότηση 20-30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και στη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, στο οποίο υπάρχουν χρήματα τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, βρίσκονται σε βαθύ ύπνο με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατέθεσε επιπλέον συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ και να μη χρειαστεί τον Ιούνιο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επανέλαβε τέλος ότι είναι εύκολος δρόμος να υπόσχεται κανείς 100.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο και κατώτατο μισθό 1300-1500 ευρώ, ενώ τόνισε πως σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή «δεν θα βουλιάξει ο τόπος στα τάρταρα αλλά θα δοκιμαστεί πολύ και θα έχουμε και πολιτική απομόνωση της χώρας».
Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, ζήτησε τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι αποκτήθηκαν με νόμιμα μέσα.