Έκκληση προς την Τουρκία «να δώσει τέλος στην προβοκατόρικη και επιθετική συμπεριφορά και στις απειλές επέκτασης των περιοχών κατοχής που ονομάζεται "Σχέδιο Β" και να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό», κάνει ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξη που έδωσε σε τουρκικό περιοδικό.
«Στα κοινά ανακοινωθέντα που είχαμε εκδώσει μαζί με τον κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ στις 23 Μαΐου και την 1η Ιουλίου 2008 είχαμε αναφέρει ότι συμφωνούμε σε μία λύση ομοσπονδίας στη βάση δύο πολιτικά ισότιμων ζωνών και δύο κοινοτήτων. Η λύση αυτή, όπως αναφέρεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προέβλεπε την ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική εκπροσώπηση», αναφέρει Πρόεδρος Χριστόφιας στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Turkish Policy Quarterly». Όπως εκτιμά, κατά τις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ υπήρξε πρόοδος, ταυτόχρονα όμως σημειώνει ότι «ορισμένα προβλήματα και διαφορές απόψεων εμπόδισαν την αναμενόμενη πρόοδο».
«Δυστυχώς, η συμπεριφορά του Ντερβίς Έρογλου στις διαπραγματεύσεις δεν επέτρεψε την περαιτέρω πρόοδο. Ο κ. Έρογλου συνεχώς αθέτησε τις συμφωνίες στις οποίες είχαμε καταλήξει με τον κ. Ταλάτ και παραβίασε τα συμφωνημένα», αναφέρει ο Δημήτρης Χριστόφιας, και παρ' όλο που αμφότερες οι πλευρές γνωστοποίησαν στον ΟΗΕ ότι δέχονται τα συμφωνημένα των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ, υποστηρίζει ότι η τουρκική πλευρά, τα τελευταία δύο χρόνια, υπαναχώρησε σε πολλά ζητήματα όπου υπήρχε συμφωνία, όπως η κυριαρχία, η εκτελεστική εξουσία, οι τέσσερις ελευθερίες και το FIR.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός από την παραβίαση των συμφωνηθέντων «η Τουρκία εντείνει τις προβοκάτσιες και απειλές της εναντίον της Κύπρου, στηρίζοντας το λεγόμενο "Σχέδιο Β" για επέκταση των περιοχών κατοχής».
«Επαναλαμβάνουμε», συνεχίζει, «την πρόταση που είχαμε κάνει το 2010 για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, με βάση το ψήφισμα 550 που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1984. Η πρότασή μας περιλαμβάνει και το άνοιγμα των λιμανιών από τους Τουρκοκυπρίους, υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εκτιμά πως η αποδοχή της πρότασης αφενός θα συμβάλει θετικά στις συνομιλίες και αφετέρου θα ωφεληθεί και η Τουρκία, αφού, όπως λέει, η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει και το άνοιγμα των κεφαλαίων που εμποδίζονται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», λέει ο πρόεδρος Χριστόφιας και τονίζει ότι «η προεδρία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειές μας για την επίλυση του προβλήματος και την επανένωση της χώρας».
πηγή ΚΥΠΕ