Επιστήμονες από πανεπιστήμια της Κίνας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν να εξετάσουν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Κίνα σχετικά με της εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είδαν ότι στην πραγματικότητα οι εκπομπές της είναι πολύ υψηλότερες - έως και 20%- απ' όσο υποστηρίζει, κάτι που όπως λένε σημαίνει ότι οι ρυθμοί της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι ταχύτεροι απ' όσο προβλέπουν σήμερα συνάδελφοί τους.
Οι ερευνητές υπολόγισαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο με βάση τα στοιχεία που έδωσαν και οι 30 κινεζικές επαρχίες της Κίνας την περίοδο 1997 - 2010. Το άθροισμά τους ήταν πολύ μεγαλύτερο - κατά το ισοδύναμο 1,4 γιγατόνων- από αυτό που είχε ανακοινώσει το Πεκίνο. Η ποσότητα αυτή είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτήν που εκπέμπει κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα η Ιαπωνία, ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο, και η οποία ανέρχεται στο 5% των εκπομπών παγκοσμίως.
Aγνωστο παραμένει εάν οι ανακρίβειες οφείλονται στις επαρχίες ή στην αρμόδια εθνική υπηρεσία της Κίνας. Ο Ντάμπο Γκουαν από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και οι συνάδελφοί του εξηγούν ότι οι τοπικές αρχές «φουσκώνουν» τις οικονομικές αποδόσεις τους. Πρέπει όμως, αντίστοιχα, να «φουσκώνουν» και τα στοιχεία που δίνουν σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Από την άλλη, οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας... πιέζουν προς τα κάτω στοιχεία που έχουν να κάνουν π.χ. με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ισχυρίζεται ότι η διαφορά ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία και στους υπολογισμούς των ερευνητών του βρετανικού πανεπιστημίου οφείλεται στους διαφορετικούς συντελεστές μετατροπής. Ο Γκουαν ωστόσο επιμένει ότι ούτε κάτι τέτοιο μπορεί να εξηγήσει μια διαφορά της τάξεως του 20% και προσθέτει ότι η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα με ανακρίβειες στα δεδομένα της.
Ο μεγαλύτερος ρυπαντής
Επίσημα τουλάχιστον, η Κίνα πήρε πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια την αρνητική πρωτιά του μεγαλύτερου ρυπαντή στον κόσμο - με το εν τέταρτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - έναν τίτλο που μέχρι τότε κατείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στοιχεία για τις εκπομπές CO2 χρησιμοποιούνται στις προβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειές της, γι' αυτό και οι διαπιστώσεις του Γκουαν και των συναδέλφων του προκαλούν προβληματισμό.
«Θα έλεγα πως αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των δεδομένων [της Κίνας] είναι ο άνθρακας, ο οποίος προέρχεται από πάρα πολλά μικρά ανθρακωρυχεία που προμηθεύουν επιχειρήσεις και εργοστάσια», υποστηρίζει ο Γιανγκ Φουκιάνγκ από το κινεζικό παράρτημα του Συμβουλίου Προστασίας Φυσικών Πόρων. Εκφράζει επίσης την ανησυχία ότι οι επαρχίες, που δέχονται πιέσεις να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι ακόμη πιθανότερο να δημοσιοποιούν ανακριβή στοιχεία στο μέλλον.