Το 66,9%των Ελλήνων εμφανίζεται να θεωρεί την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μικρότερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το οποίο παρουσίασαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Δεύτερη μεταξύ των χωρών-μελών με τη μικρότερη επιρροή, η ελληνική κοινή γνώμη κατατάσσει την Πορτογαλία με 45,2% και τρίτη την Ιρλανδία με 21,7%.
Η τοποθέτηση αυτή ωστόσο φαίνεται να αντανακλά τις απόψεις και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στο σύνολό της, καθώς ο μέσος Ευρωπαίος φέρεται να πιστεύει ότι η Πορτογαλία σε ποσοστό 33,9% και η Ελλάδα σε ποσοστό 29,5% αποτελούν τις χώρες με τη μικρότερη επιρροή στην Ε.Ε.
Στην τοποθέτησή τους αναφορικά με το ποιές χώρες διαθέτουν την ισχυρότερη επιρροή, οι Ελληνες διακρίνουν τη Γερμανία με 85,1%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 66,1% και τη Βρετανία με 59,3%.
Οι παραπάνω τοποθετήσεις των Ελλήνων δεν φαίνεται να παρουσιάζουν ιδιαίτερες αποκλίσεις από τον ευρωπαίκό μέσο όρο. Η Ιταλία φαίνεται ότι αποτελεί για τους Ελληνες την τέταρτη χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή (15,9%), ενώ μόνο το 2,8% των ερωτηθέντων Ελλήνων φέρεται να πιστεύει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Σχεδόν οκτώ στους δέκα Ελληνες (79%) μάλλον διαφωνούν με τη θέση ότι η άποψή τους μετράει στην Ε.Ε. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι σχεδόν 8 στους 10 κατοίκους της Ηπείρου εμφανίζονται να πιστεύουν το αντίθετο.
Περισσότεροι από έξι στους δέκα Ελληνες 63% εμφανίζονται να πιστεύουν ότι οι περισσότεροι νόμοι που τους επηρεάζουν θεσπίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ποσοστό 87% των ερωτηθέντων συγκλίνει στην άποψη ότι οι μεγαλύτερες χώρες είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη στην ΕΕ.
Ποσοστό 65,4% των Ελληνων εμφανίζεται να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί έχουν γίνει για τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για τους απλούς πολίτες.
Παρόλα αυτά ποσοστό 76,2% της ελληνικής κοινής γνώμης εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε. απ' ό,τι δέκα χρόνια πριν.
Παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση των Ελλήνων, σχετικά με τη διεύρυνση, εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας του περσινού Ευρωβαρόμετρου, το έλλειμμά τους παραμένει σημαντικά υψηλό. Οι Ελληνες εμφανίζονται μεταξύ των Ευρωπαίων να συγκεντρώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά γνώσης - ενημέρωσης αναφορικά με την υποψηφιότητα των χωρών που προβλέπεται να ενταχθούν στην Ε.Ε.
Μόνο για τις χώρες οι οποίες έχουν γεωγραφική εγγύτητα με την Ελλάδα εμφανίζονται να γνωρίζουν ότι είναι υποψήφιες προς ένταξη. Το 73,7% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι η Κύπρος αποτελεί υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε.
Αντίστοιχα, σχεδόν ένας στους δύο, ποσοστό 52,8% εκφράζει την ίδια γνώμη για την Τουρκία, ενώ ένας στους πέντε, ποσοστό 19,4% θεωρεί ότι η Βουλγαρία αποτελεί υποψήφια χώρα. Πολύ λιγότεροι Ελληνες όμως εμφανίζονται να γνωρίζουν ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία 12,3%, Πολωνία 11,9%, Ουγγαρία 10,4%, Δημοκρατία Τσεχίας 9,8%, Σλοβενία 4,1%, Σλοβακία 3%) συνιστούν υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Στις προσωπικές τους εκτιμήσεις αναφορικά με την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής μετά την ένταξη νέων χωρών στην Ε.Ε. οι Ελληνες εμφανίζονται να είναι οι περισσότερο αισιόδοξοι μεταξύ των Ευρωπαίων με τους Ιταλούς και τους Πορτογάλους να ακολουθούν.
Στο σύνολο των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα ποσοστό 23,5% θεωρεί ότι η καθημερινή του ζωή θα είναι καλύτερη, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 11,2%.
Εξάλλου ως πρώτη θετική πλευρά της Ε.Ε. κατά την ελληνική κοινή γνώμη αναφέρεται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα συγκεντρώνοντας το ποσοστό προτίμησης 31,7%, το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με την αντίστοιχη τοποθέτηση του μέσου Ευρωπαίου πολίτη (31,7%).
Η συγκεκριμένη έρευνα στα πλαίσια του Ευρωβαρόμετρου διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 22 Ιανουαρίου-28 Φεβρουαρίου 2002, στις 15 χώρες - μέλη της Ε.Ε. καλύπτοντας δειγματοληπτικά τον πληθυσμό των χωρών, ηλικίας 15 ετών και άνω.
Οσον αφορά το ελληνικό τμήμα της έρευνας στο τυχαία επιλεγμένο αντιπροσωπευτικό δείγμα συμμετείχαν 1.004 Ελληνες.