Ξεκίνησαν επισήμως οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία θα λάβει τη διερευνητική εντολή.
Η αναζήτηση συνεργασιών έχει ξεκινήσει ανεπίσημα από το βράδυ της Κυριακής, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έχει επικοινωνήσει ήδη τηλεφωνικά με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι προσπάθειες μπορούν να ευοδώσουν, δεδομένου ότι αριθμητικά, με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων που εκλέχθηκαν, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με 151 βουλευτές. Προαπαιτείται ωστόσο να υπάρξει και πολιτική συνεννόηση.
Οι προθέσεις του προέδρου της ΝΔ έχουν γίνει ξεκάθαρες από χθες, καθώς σε δηλώσεις του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε ότι είναι ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο και ως στόχο έθεσε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν με το στόχο αυτόν να συμμετέχουν στον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να βρει κλειστή την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ. «Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι δύο άνδρες έστω και για τυπικούς λόγους θα συναντηθούν στις 14.00 στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.
Κατηγορηματικό «όχι» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με οποιαδήποτε σύνθεση έχει πει και το ΚΚΕ δια στόματος της Αλέκας Παπαρήγα.
Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να στραφεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης».
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εμμένουν στις πάγιες θέσεις τους. «Αυτά που είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετά τις εκλογές», είπε στο μήνυμά του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει στο εξής. Το γεγονός ότι έχει θέσει όρο για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα να απέχουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, δείχνει πως τα περιθώρια συνεργασίας είναι μάλλον ελάχιστα.
Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης δεσμεύθηκε ότι θα προσέλθει στις συζητήσεις των διερευνητικών εντολών προσδοκώντας μία κυβέρνηση «με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα» χωρίς όμως να δώσει «λευκή επιταγή σε κανέναν».
Β. Πολύδωρας: Ισχυρή κυβέρνηση το ταχύτερο
Εξάλλου, την ευχή να υπάρξει το ταχύτερο κυβέρνηση διατύπωσε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας.
«Θέλω να εκφράσω την ευχή μου σε σας, για να την ακούσετε, γιατί είστε συνταγματικός συντελεστής: μακάρι να σχηματιστεί κυβέρνηση σήμερα», τόνισε ο κ. Πολύδωρας παραδίδοντας στον Κάρολο Παπούλια τα αποτελέσματα των εκλογών.
«Δεν υπάρχει μακάρι. Είναι κατηγορική προσταγή πλέον», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αργότερα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης άμεσα, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο».
«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση όχι μόνο για την οργάνωση των δυνάμεων μέσα στη Βουλή -στη σχέση πλειοψηφίας-αντιπολίτευσης- αλλά κυρίως προς το εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Τόνισε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει καλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες, καθώς η θητεία της ανοίγει με διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Τέλος, ο κ. Πολύδωρας παρακάλεσε και προσκάλεσε «όλα τα κόμματα να ασκηθούν επιτέλους στην ανεύρεση και αξιοποιηση των σημείων συμφωνίας, όχι των παραδοσιακών σημείων που ασκούνταν τα κόμματα σε άλλους καιρούς, δηλαδή των σημείων της διαφωνίας».
Προηγήθηκε η συνάντησή του με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης κατά την οποία έχει η παράδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Στη σύντομη συνομιλία τους, ο κ. Πολύδωρας, αφού συνεχάρη τον κ. Μανιτάκη για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών, επισήμανε ξανά την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης.
Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση της κυβέρνησης Πικραμμένου
Δεν έκανε δεκτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων λήγει και τυπικά η, κατά το Σύνταγμα, εντολή που είχε λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω», απάντησε ο κ. Παπούλιας.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα του τόπου είναι πολλά και μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ καιρό. «Προσβλέπω να παραδώσω το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι την 28η Ιουνίου στις 11 το πρωί για την ορκωμοσία της. Δεν αποκλείεται ωστόσο η Βουλή να συγκληθεί και νωρίτερα και να επιταχυνθεί η τελετή της ορκωμοσίας εφόσον πριν την παρέλευση των 11 ημερών έχει επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά -ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία- διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς θα έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.
Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Μια τέτοια κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 ψήφους.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν και πάλι δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, την εντολή παραλαμβάνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.
Αν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μέσα από τη διαδικασία των διερευνητικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.