Επετειακή Σύνοδος Κορυφής ΟΣΕΠ με τη συμμετοχή του Δ.Αβραμόπουλου

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 12:36
UPD:17:18

A- A A+

Υπό την προεδρία των προέδρων της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η επετειακή Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, για τον εορτασμό των 20 χρόνων του Οργανισμού. Η Σερβία ασκεί την προεδρία του Οργανισμού έως την 1η Ιουλίου όταν και παραδώσει τη σκυτάλη στην Τουρκία.

Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος* και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στη Σύνοδο θα δοθεί η ευκαιρία στα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν τη μέχρι σήμερα πορεία του Οργανισμού και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Ο ΟΣΕΠ ιδρύθηκε με την υπογραφή της ιδρυτικής χάρτας στη Γιάλτα, στις 5 Ιουνίου του 1998, και έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται η μόνιμη διεθνής γραμματεία του. Μέλη του ΟΣΕΠ είναι δώδεκα χώρες- Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Αρμενία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία- και άλλα κράτη και οργανισμοί έχουν καθεστώς παρατηρητή.

Τα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ είναι σημαντικοί οικονομικοί εταίροι της Σερβίας και σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας (PKS), πέρσι, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών της Σερβίας με τη συγκεκριμένη ομάδα κρατών ανήλθε στα 7,9 δισ. δολάρια.

Το τελευταίο διάστημα, στις δράσεις του ΟΣΕΠ εντάσσονται και οι προσπάθειες να προσεγγίσει η περιοχή τα πρότυπα της ΕΕ.

Η πρώην ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου έγινε μέλος του ΟΣΕΠ τον Απρίλιο του 2004 και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, η Σερβία συνέχισε να είναι μέλος του οργανισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση και που βρίσκομαι στη φιλόξενη Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της ειδικής συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ, την οποία θα διαδεχτεί η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της 20ης επετείου από την ίδρυση του Οργανισμού.

Πρόκειται για την πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό υπό τη νέα ιδιότητά μου ως Υπουργού Εξωτερικών. Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι σημαντικό, καθώς ό,τι έρχεται πρώτο στη ζωή, παραμένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη και ελπίζω ότι αυτό θα μου φέρει τύχη στις προσπάθειές μου. Επιπλέον, εάν θέλετε να εξερευνήσετε τον κόσμο, είναι καλύτερο να αρχίσετε από τη γειτονιά σας. Έτσι ακριβώς αισθάνομαι ευρισκόμενος εδώ, μεταξύ όλων των συναδέλφων μου από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Αυτό το ταξίδι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή και για το σημαντικό αυτό φόρουμ συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου. Η συνεργασία μας, κυρίες και κύριοι, αποτελεί μια ακόμη απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας που εκτείνεται πέρα από αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε για τα έθνη μας και για τη γειτονία μας.

Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι λυπηρό το γεγονός, ότι παρά τις προσπάθειές μας και το έργο που έχει επιτελέσει η σερβική προεδρία, δεν καταφέραμε σε αυτή τη σύνοδο να βρούμε κοινό έδαφος, κάτι που θα αντικατόπτριζε το κοινό μας έργο στο πλαίσιο της μελλοντικής οικονομικής ατζέντας του ΟΣΕΠ, όπως αυτή υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο του Βελιγραδίου στις 11 Ιουνίου. Ωστόσο, οι προσπάθειές μας πρέπει να παραμείνουν συνεχείς και αμείωτες.

Η χώρα μου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις επιδόσεις του ΟΣΕΠ ως οργανισμού καθαρά οικονομικής φύσεως και δεν πρέπει να απέχουμε από αυτό. Εναπόκειται σε εμάς, στα Κράτη Μέλη, σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, να διαφυλάξουμε και να καταστήσουμε ομαλό, αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο το επιχειρησιακό επίπεδο του μηχανισμού του ΟΣΕΠ.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη του μακροχρόνιου αυτού στόχου. Σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης, ο ΟΣΕΠ πρέπει να είναι ένα σημείο συνάντησης, όπου οι χώρες της περιοχής με τη συμμετοχή διεθνών φορέων, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αναπτυξιακών μηχανισμών, θα αποφασίζουν για τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν και οι οποίες θα έχουν προστιθέμενη αξία για τα αμέτρητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, του τουρισμού και του πολιτισμού, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και ευρύτερα.

Πεποίθησή μου είναι ότι αυτή η σύνοδος θα στεφθεί με επιτυχία και θα ήθελα να ευχαριστήσω την τρέχουσα σερβική προεδρία, αλλά και την επερχόμενη τουρκική προεδρία για τη διοργάνωση αυτής της συνόδου. Όλοι αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας εδώ στην Κωνσταντινούπολη και θα ήθελα να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες στον καλό μου φίλο Αχμέτ Νταβούτογλου για τις προσπάθειές του, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη του κοινού μας στόχου που είναι να καταστήσουμε την περιοχή μια όαση φιλίας, συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. »

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή