Σε ηλικία 82 χρόνων, έφυγε από τη ζωή, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Νέστορας Μάτσας.
Ο Νέστορας Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1930. Ήταν αδελφός του αξέχαστου «κακού» του ελληνικού κινηματογράφου, Αρτέμη Μάτσα, με τον οποίο η ομοιότητά τους ήταν καταπληκτική. Ακολούθησε ελεύθερες σπουδές για το θέατρο και τον κινηματογράφο στο Παρίσι και μάλιστα με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1949 στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», ως κριτικός κινηματογράφου. Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Μεσημβρινή», «Βραδυνή», «Εστία», τα περιοδικά «Επίκαιρα» και «Νέα Εστία», ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης του ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια και καθηγητής στα επιμορφωτικά σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ.
Στον χώρο των γραμμάτων Από πολύ νωρίς (1951) έκανε την εμφάνισή του στο χώρο των γραμμάτων, με νουβέλες και διηγήματα στο περιοδικό Νέα Εστία. Η πρώτη συλλογή διηγημάτων του αποτέλεσε και το πρώτο του βιβλίο, με τον τίτλο «Άνθρωποι των Χαμένων Παραδείσων», που κυκλοφόρησε το 1954. Ακολούθησαν πολλά βιβλία όπως βιογραφίες, διηγήματα, μυθιστορήματα αλλά και παιδική λογοτεχνία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα «Κλειστοί ουρανοί», «Ο Μεσσίας», «Το παραμύθι του Θεόφιλου» (με το οποίο και κατέκτησε το Α΄ κρατικό βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας), «Χωρίς Αγάπη» (με το οποίο έλαβε διεθνή έπαινο βραβείου Άντερσεν), «Στέγη από ουρανό: Σαρακατσάνικο οδοιπορικό», «Το περιβόλι με τα χαμένα παραμύθια» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), «Το δισάκι του ασκητή» κ.ά..
Στον κινηματογράφο Ο Νέστορας Μάτσας ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, και ιδιαίτερα με τη διάσωση του λαογραφικού υλικού της Ελλάδος, έχοντας στο ενεργητικό του άνω των 70 ντοκιμαντέρ, ελληνικού εθνογραφικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και τις τρεις μεγάλου μήκους ταινίες «Οι ρίζες του τόπου μας» -για την οποία και τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο καθώς και Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Το Α και το Ω: Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός» και «Αλέξανδρος ο Μέγας». Επίσης, θεωρείται ο πρώτος που εισήγαγε λαογραφικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.
Βραβεία Τιμήθηκε με πολλά λογοτεχνικά βραβεία -ελληνικά και ξένα- αλλά και κινηματογραφικά, από τα οποία και ξεχωρίζουν το μεγάλο βραβείο -με ασημένιο κύπελλο- του Ιταλικού υπουργείου παιδείας για το εξαίρετο ντοκιμαντέρ «Ο Οδυσσέας ζει πάντα - Ελληνικές θάλασσες». Έλαβε, επίσης, το Μεγάλο Βραβείο με χρυσό Μετάλλιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μασσαλίας για το ντοκιμαντέρ «Η γιορτή δεν τελειώνει ποτέ», καθώς και τιμητικό δίπλωμα του Φεστιβάλ Καννών 1970, για την μικρού μήκους ταινία «Η άλλη σιωπή». Το 1971, του απενεμήθη το τιμητικό δίπλωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρώμης για τα ντοκιμαντέρ «Το παραμύθι του Θεόφιλου» και «Το τάμα». Η προσφορά του Νέστορα Μάτσα στην ελληνική Λαογραφία υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλη, και ίσως η μεγαλύτερη στο καλλιτεχνικό αυτό είδος του ντοκιμαντέρ.
Το τελευταίο αντίο Η κηδεία του Νέστορα Μάτσα θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Καισαριανής. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στα Παιδικά Χωριά SOS.
Συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Παιδείας
Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, πληροφορούμενος τον θάνατο του Νέστορα Μάτσα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο Νέστορας Μάτσας αφήνει πίσω του ένα πολύπλευρο έργο, όχι μόνον ως βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, αλλά και ως ένας από τους πρώτους δημιουργούς ντοκιμαντέρ για τον παραδοσιακό μας πολιτισμό. Οι ταινίες του αποτελούν σήμερα πολύτιμο αρχειακό υλικό, μέσα από το οποίο προσεγγίζουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την ιστορία της μελέτης του λαϊκού πολιτισμού».