Αντιπροσωπευτικά έργα τριών κορυφαίων συνθετών δημιουργούν έναν απροσδόκητο συνδυασμό, στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.) που θα δοθεί στο Ηρώδειο, σήμερα Πέμπτη 28 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Τα έργα
O σολίστ, Βασίλης Βαρβαρέσος.
Με σολίστ τον διεθνώς ανερχόμενο, 29χρονο Έλληνα πιανίστα, Βασίλη Βαρβαρέσο και υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Βασίλη Χριστόπουλου, η Κ.Ο.Α. θα παρουσιάσει το Τρίπτυχο για ορχήστρα του Μικρασιάτη, Μανώλη Καλομοίρη, το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του ουκρανικής καταγωγής, Σεργκέι Προκόφιεφ και τη δημοφιλέστατη Τέταρτη Συμφωνία του Ρώσου, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Φόρος τιμής
Με αφορμή την 50η επέτειο από τον θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη (1883 - 1962), το πρόγραμμα ξεκινά με το περίφημο συμφωνικό έργο του, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Κ.Ο.Α.. Η πρώτη εκτέλεση του Τρίπτυχου για ορχήστρα, στο θέατρο Ολύμπια, στις 28 Φεβρουαρίου του 1943, σηματοδότησε την πρώτη παρουσίαση της μέχρι τότε Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών με τη νέα της επωνυμία (Κ.Ο.Α.) και ιδιότητα, ως κρατικού οργανισμού, που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Ο ίδιος ο Καλομοίρης είχε διευθύνει τη νεοσύστατη ορχήστρα, εκείνη τη βραδιά, παρουσιάζοντας το έργο που είχε συνθέσει στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 1936, συντετριμμένος από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Κονσέρτο αιχμηρού μοντερνισμού
Το Δεύτερο Κοντσέρτο του Προκόφιεφ (1891-1953) γράφτηκε την περίοδο 1912-13, και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη ενός στενού του φίλου που είχε αυτοκτονήσει. Το χειρόγραφο χάθηκε στη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης και ο συνθέτης αναγκάστηκε να το ανασυνθέσει από μνήμης, το 1923. Το πρωτοποριακό αυτό έργο προκάλεσε αντιδράσεις, την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε, το 1913, και δίχασε κοινό και κριτικούς, που το χαρακτήρισαν υποτιμητικά ως «φουτουριστική μουσική». Η ιστορία αποκατέστησε το έργο, κατατάσσοντας το στα αριστουργήματα του πιανιστικού ρεπερτορίου.
Συμφωνία εσωτερικής πάλης
Η Τέταρτη Συμφωνία, έργο - σταθμός του ρωσικού Ρομαντισμού αποτύπωνε τα οδυνηρά συναισθήματα που βίωνε ο Τσαϊκόφσκι (1840-1893), αφού είχε βγει από τον αποτυχημένο γάμο, που είχε κάνει σε μία απελπισμένη προσπάθεια να υπερβεί την ομοφυλοφιλία του. Ο ίδιος εξηγούσε ότι στη μουσική του δεσπόζει «η μοιραία δύναμη που εμποδίζει τον άνθρωπο να κατακτήσει την ευτυχία».
Το πρόγραμμα της βραδιάς
Μανώλης Καλομοίρης: Τρίπτυχο για ορχήστρα – «Στη μνήμη ενός ήρωα».
Σεργκέι Προκόφιεφ: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2, σε σολ ελάσσονα, έργο 16.
Διάλειμμα.
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Συμφωνία αρ. 4, σε φα ελάσσονα, έργο 36.
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Διάρκεια συναυλίας: 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: VIP, ζώνες Α,Β,Γ: 30 ευρώ, άνω διάζωμα:15 ευρώ, φοιτητικό, ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.