Απερρίφθη σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης (ACTA).
478 βουλευτές καταψήφισαν την ACTA, 39 ψήφισαν υπέρ της και 165 απείχαν. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Κοινοβούλιο ακολούθησε τη σύστασή μου για απόρριψη της ACTA», δήλωσε ο εισηγητής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Ντέιβιντ Μάρτιν (Ηνωμένο Βασίλειο) μετά την ψηφοφορία. Επανέλαβε δε τις ανησυχίες του ότι «η Συνθήκη είναι ιδιαίτερα ασαφής και αφήνει περιθώρια παρερμηνείας που θέτουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των πολιτών».
Η ACTA είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια για δημιουργία διεθνούς νομικού πλαισίου για τον έλεγχο της εμπορικής κίνησης παραποιημένων προϊόντων και γενόσημων φαρμάκων. Καταπιάνεται επίσης και με την τιμωρία της παραβίασης των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο. Ανάμεσα στους εμπνευστές της φιγουράρουν η Αμερικάνικη Ένωση Κινηματογράφου, καθώς και η Ένωση Φαρμακοβιομηχανιών και Φαρμακευτικής Έρευνας των ΗΠΑ.
Αντίθετα, ανάμεσα στους πολέμιους βρίσκονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα προμήθειας φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η κύρια πολεμική που ασκείται στην ACTA, ωστόσο, είναι για τη δυνατότητα που δίνει στους παρόχους Ίντερνετ να παραδίδουν στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τις διευθύνσεις IP των χρηστών για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι «κατεβάζουν» παρανόμως υλικό.
Ενόσω διαρκούσε η ψηφοφορία, ευρωβουλευτές ύψωσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «Γεια σου Δημοκρατία! Αντίο ACTA».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του- δέχτηκε πρωτοφανείς πιέσεις από χιλιάδες πολίτες της ΕΕ κατά της ACTA, που πήραν τη μορφή διαδηλώσεων και βομβαρδισμού με χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις. Το ευρωκοινοβούλιο έλαβε επίσης και αναφορά, υπογεγραμμένη από 2,8 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, που καλούσε σε απόρριψη της συμφωνίας.
Η ACTA αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία. Η ψηφοφορία της Τετάρτης σημαίνει ότι ούτε η ΕΕ ούτε τα επιμέρους κράτη - μέλη της θα συμμετάσχουν στη συμφωνία.